HDZ-ovci NA NOGAMA: Na djelu je sprega! Evo tko nas opstruira s Blaženkom Divjak

11.10.2019. 16:00:00

Prvi čovjek HNS-a Ivan Vrdoljak ima razloga za zadovoljstvo – zahtjev njegove skromne strančice puni medijske stupce, a HNS-ovci se profiliraju u borce za obrazovnu reformu i plaće prosvjetara. Ništa u ovoj priči nije slučajno, jer da novca za rast plaća u školstvu nema, premijer Andrej Plenković svojeg je kolegu Vrdoljaka upozorio na sastanku koji su odradili prije desetak dana, ali umjesto da pokaže razumijevanje, HDZ-ov koalicijski partner na toj je priči odlučio ponetirati. I po svemu sudeći, sasvim im solidno ide. Bojkotirajući sastanak koalicijskih partnera, HNS-ovci su pokazali da su mali, ali za Plenkovića itekako opasni, štoviše, dokazali su da on radi za njih, i to, po svemu sudeći, ne više svojom voljom. Ako se ne podignu plaće u školstvu, HNS-ovci prijete izlaskom iz koalicije s HDZ-om, a uz to, Vrdoljak je izjavio da zastupnici njegove stranke neće glasati za proračun za iduću godinu u kojem neće biti predviđeno povećanje koeficijenata te da samim time HNS nema što raditi u Vladi. Šest HNS-ovih saborskih zastupnika time predstavlja ozbiljnu prijetnju Plenkoviću, koji hini da čvrsto drži vladajuće uzde u rukama. U HNS-u se očigledno hvataju za posljednju slamku spasa koja bi ih trebala održati na političkoj površini, a do koje mjere seže njihova akcija, potvrđuje i činjenica da se nisu pojavili ni na zakazanom koalicijskom sastanku. Kako navode, njih datumi blagdana ne zanimaju, iritira ih to što ih Plenković dovodi u poziciju nalik na onu s Kuščevićem te pozivaju da se njegovi, odnosno HDZ-ovi ministri, uhvate njihova tempa provedbi reformi, naglašavajući da je HDZ taj koji ih usporava i koči. To prozivke ne sjedaju najbolje HDZ-ovcima koji tvrde da HNS bez njih ne bi postojao te da su su oni njima učinili uslugu. Osim toga, sumnjaju da je na djelu sprega sindikata i HNS-ove ministrice jer je jedan od čelnika sindikata, Branimih Mihalinec, javno hvalio ministricu. Još otvorenije HDZ-ovci govore kako je krajnje vrijeme da HNS-ovce isprate iz koalicije i tako pokažu tko je dominantan u Vladi, ako se ispostavi da HDZ i dalje ima većinu u Saboru uz pomoć Bandićevih žetončića, manjinaca, Kluba zastupnika HSLS-a, HDS-a i HDSSB-a te nezavisnog Željka Lackovića. Većina bi u tom slučaju iznosila minimalnih 76 zastupnika, ali valja imati na umu i niz drugih nezavisnih zastupnika koji bi mogli dati potporu Vladi ako ona pristane na realizaciju nekih njihovih zahtjeva.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Iva Međugorac, Foto:Željk Puhovski/Cropix

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.