HDZ-OVCI ZARATILI U SPLITU! Plenković u Zagrebu priznao poraz? Kontaktira s mogućom gradonačelnicom

15.04.2021. 10:28:00

Sada je i službeno, vladajući su raspisali lokalne izbore, na koje izlaze u svijetlu brojnih lokalnih tema, ali i u svijetlu brojnih nacionalnih kriza kojima javnost svjedoči zadnjih nekoliko mjeseci.

Pitanje je dana kada će u javnost dospjeti ispovijest Dragana Kovačevića, bivšeg šefa Janafa, koji bi u nastojanju da sapere vlastite grijehe sa sobom mogao povući niz članova aktualne Vlade, ali i niz onih s kojima je godinama surađivao kao ‘uspješan menadžer’ ove uspješne državne tvrtke.

Na lokalne izbore izlazi se i sa korona krizom, koja je iscrpila zdravstveni sustav, državnu ekonomiju, ali i građane koji su sve zasićeniji i novim, ali i starim mjerama Nacionalnog stožera kojemu se odavno više ne plješće s balkona. Sve su to veliki utezi po HDZ i premijera Andreja Plenkovića koji je uoči parlamentarnih izbora lani u srpnju tvrdio kako je Hrvatska pobjedila koronu dičeći se uspjesima na kojima su nam zavidjeli daleko uređeniji zdravstveni sustavi diljem svijeta. 

HDZ-ov debakl se najavljivao

Taj je uspjeh u borbi s nepoznatim neprijateljem Plenkoviću donio još jedan mandat na čelu države, no osim što uspjeh može zahvaliti korona krizi, Plenković zasigurno negdje u dubini sebe dio zahvalnosti ima i prema ondašnjem šefu oporbe Davoru Bernardiću i njegovim listama za Sabor, radi kojih su socijaldemokrati javno protestirali najavljujući još lani u lipnju debakl na parlamentarnim izborima.

Najavljivao se tada u lipnju i HDZ-ov debakl pa se spominjao i nalet konzervativaca koji bi mogli ugroziti Plenkovića, no to se ipak nije dogodilo. I na nadolazećim lokalnim izborima po kuloarima se priča o mogućem HDZ-ovom porazu, no u stranci premijera Plenkovića vjeruju kako im i sada korona ide u prilog te ne pristaju na teze o mogućoj odgodi lokalnih izbora. Upravo suprotno, u ovoj kriznoj situaciji ponovno vide vlastitu priliku, znajući kako bi neprilika ipak mogli imati u velikim gradovima, koji uglavnom i jesu u najvećem fokusu javnosti, kada su u pitanju lokalni izbori. 

Opara vjeruje kako mu je stranka okrenula leđa

U Zagrebu vladajući nemaju nikakvih očekivanja, premda ne otpisuju u cijelosti svojeg kandidata Davora Filipovića, svjesni su kako će ih se u glavnom gradu gledati pod povećalom, ne samo zbog korona krize, već zbog toga što se do sada po pitanju obnove grada nisu pomakli s mrtve točke. Osim toga, u glavnom gradu gleda ih se i kao spavače pokojnog gradonačelnika Milana Bandića, sa čijom zamjenicom Jelenom Pavičić Vukičević premijer Plenković navodno već kuje postizborne planove, što znači da se ipak donekle i sam pomirio s porazom.

U Rijeci HDZ ionako nikada nije imao nikakvih očekivanja, dok je situacija u Splitu također turbulentna u zadnjih nekoliko tjedana. Premijer je navodno nezadovoljan kampanjom koju vodi Vice Mihanović za čiju se kandidaturu založio Ante Sanader. Kako tvrde splitski HDZ-ovci njihov šef požalio je što se odrekao aktualnog gradonačelnika Opare, koji s Mihanovićem nema nikakav odnos, njih dvojica navodno uopće ne komuniciraju. Opara vjeruje kako mu je stranka bezobrazno okrenula leđa, time što mu nisu dali još jednu priliku, ali i time što Mihanović njegove projekte u kampanji uopće ne spominje.

Spominje zato razne projekte osebujni Željko Kerum, koji ako je vjerovati anketama ima velikih šansi za osvajanje Splita, no HDZ-ovce nešto više od Keruma žulja Branka Ramljak. Ona i Mihanović prema anketama vode bitku za ulazak u drugi krug, a razlika među njima je na razini statističke greške pa nije nemoguiće da vladajuća stranka ostane bez drugog kruga u gradu pod Marjanom. Nije nemoguće da HDZ ne izbori gradonačelničku poziciju i u Osijeku, gdje konkurencija nikada nije bila jača, na mladog Ivana Radića HDZ-ova kandidata koji u anketama vodi, jurišaju dva gradska kapitalca – Berislav Mlinarević i Vladimir Šišljagić, koji se bore za ulazak u drugi krug, u kojem bi Radić mogao biti poražen od strane antihadezeovskog bloka, a od čega u vladajućim redovima najviše strahuju.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Iva Međugorac/Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Autor: