HDZ: 'Vlada je isprovocirala razbijanje ćiriličnih ploča u Udbini'

11.10.2013. 21:53:47

1_522f0dae299ab

HDZ tvrdi i da je aktualna vlast "nasilnim noćnim postavljanjem dvojezičnih ploča" htjela instrumentalizirati vukovarsku tragediju na najprizemniji mogući način, "kako bi prekrila svoju sramotu zbog 'lex Perković' i posljedice koje je on izazvao po međunarodni ugled i položaj Hrvatske".

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) prozvala je danas Vladu da je krivom politikom u Vukovaru isprovocirala incident u Udbini, gdje su nepoznati počinitelji noćas razbili tri ploče s dvojezičnim natpisima na zgradi Općine te skinuli i otuđili jednu sa zgrade kulturno-informativnog centra "Nikola Tesla".

HDZ u priopćenju ističe da je više puta dokazao kako podržava sva prava nacionalnih manjina i uvođenje dvojezičnosti "svugdje gdje je to izvedivo, sukladno Ustavnom zakonu".

"Naši pozivi Vladi da poštuje zakonitost i prekine mučnu situaciju za sve u Vukovaru, nisu naišli na odaziv. Umjesto da riješi problem odnosa prema dvojezičnosti, Vlada je dopustila da on eskalira. Pokazuju to i najnoviji događaji u Udbini gdje su, na žalost, razbijene dvojezične ploče. Takvo ponašanje najoštrije osuđujemo, ali odgovornom za te događaje držimo Vladu, koja je krivom politikom u Vukovaru isprovocirala ovakvo neprimjereno ponašanje u Udbini", stoji u priopćenju HDZ-a.

Vladu su još jednom pozvali da "prestane s protuzakonitom implementacijom Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, da poštuje volju stradalnika Vukovara i napokon prekine ovu mučnu situaciju".

Tvrdnje članova Vlade da HDZ stoji iza Stožera za obranu Vukovara nazivaju insinuacijama, no kažu kako ih te izjave nisu iznenadile.

"Apsurdne su, ali i vrijeđanje zdrave pameti, izjave kojima se implicira da bi Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, koji okuplja branitelje i obitelji žrtava velikosrpske agresije, trebao ikog da ga vodi. HDZ, međutim, kao što smo više puta javno naglašavali, podržava sve ono što je prihvatljivo stradalnicima, braniteljima i građanima Vukovara. To više što za takvo njihovo stajalište postoji čvrsto uporište u Ustavnom zakonu", kaže se u priopćenju.

HDZ tvrdi i da je aktualna vlast "nasilnim noćnim postavljanjem dvojezičnih ploča" htjela instrumentalizirati vukovarsku tragediju na najprizemniji mogući način, "kako bi prekrila svoju sramotu zbog 'lex Perković' i posljedice koje je on izazvao po međunarodni ugled i položaj Hrvatske".

"O tomu svjedoče i napori koje su vladajući uložili kako bi pitanje ćirilice u Vukovaru pokušali progurati Europskoj komisiji kao problem", kaže se u priopćenju HDZ-a i dodaje kako "članovi EK, za razliku od vladajućih, dobro znaju što se u Vukovaru dogodilo".

Prema popisu više od 50 posto stanovništva u Udbini čine Srbi pa je Općinsko vijeće, u kojem većinu čini koalicija HDZ-a i SDSS-a, jednoglasno odlučilo da se, sukladno Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina, u toj općini uvede službena uporaba srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

Na zgradu Općine i KIC "Nikola Tesla" u kolovozu su zato postavljeni natpisi na ćiriličnom i latiničnom pismu.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.