Hebrang: Bez jake vojske, nema niti jake države i zato smo za vojni rok

02.04.2015. 23:06:38

Stranke poput ove iz koje je gospodin došao govore da je potreba za drugim Domovinskim ratom, a to se može i pametnijim riječima reći. Imamo branitelje koji su nezadovoljni i izlaze na ulice u odorama, rekao je Bosanac U Studiju 4 gostovali su Andrija Hebrang, bivši ministar obrane RH te Gordan Bosanac, član Izvršnog odbora Centra za mirovne studije koji su komentirali ideju predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da se ponovno uvede obvezni vojni rok. Hebrang potpuno podržava prijedlog predsjednice, te kaže kako je pravi trenutak davno prošao. ''Vojska nije u stanju braniti sigurnost, od one respektabilne sile, postala je zanemariva snaga. A što se tiče NATO-a, njegov ugovor kaže da svaka članica mora prvo samostalno ići u obranu. Svaka članica, dakle, mora biti sposobna odraditi taj prvi udar'', rekao je Hebrang. ''Polako se odustaje od te ideje, jer ja sam pomno pratio predsjedničku kampanju i vidio kada je predsjednica izašla prvi put s idejom i to je bilo dosta nespretno. Odnosno, povezivalo se s mogućnošću terorističkih napada. Ta ideja je nekako ostala visjeti i nije bila artikulirana, a sada je zaplahnula sve medije'', rekao je Bosanac, te napomenuo kako se radi o jednoj vrsti medijskog spina, jer predsjednica mora braniti ono što je neobranjivo. Istaknuo je kako se nada da se odbacila ona teza JNA, koja kaže da neprijatelj nikada ne spava. Također je rekao kako nije čudno da recimo Litva uvodi obvezni vojni rok jer djelomično graniči s Rusijom, ali očekuje da naša analitika može na vrijeme vidjeti postoji li neka ugroza, te je po njemu ova ideja loš potez. Hebrang je istaknuo kako je smatra da je dovoljno stručan da o tome govori jer je Hrvatska u posebnoj situaciji. ''Mi smo danas istočna granica zapadnog bloka i upravo ta naša granica dobiva na značaju i to je politički razlog. Sigurnosni razlog je širenje terorizma. Što smo mi učinili od vojske? Prvo smo ukinuli pričuvu, nemamo ju, a bili su jedan od najvažnijih sastava. Uništili smo tehnološku snagu, ukinuli zrakoplovstvo. Što je vojni rok, to je kritična masa ljudi na koje možete u svakom trenutku računati da će pomoći. Nije stvar u tome hoće li nas netko napasti ili neće, svaka je generacija imala neki rat. Ali bez jake vojske nema niti jake države'', objasnio je Hebrang. Bosanac je rekao da oni nisu reagirali na ovu ideju samo zbog vojnog roka, nego zato jer se nešto čudno događa u zemlji. ''Stranke poput ove iz koje je gospodin došao govore da je potreba za drugim Domovinskim ratom, a to se može i pametnijim riječima reći.Imamo branitelje koji su nezadovoljni i izlaze na ulice u odorama. To su elementi za koje smo rekli da potiču moguću militarizaciju društva'', rekao je Bosanac.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.