HEBRANG O MESIĆU 'Svima koji su radili za Udbu sada je neugodno, a nije im bilo kada su haračili'

08.01.2018. 21:33:33

U prvoj emisiji 'Nedjeljom u dva' u 2018. na HRT-u gostovao je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. Mesić je u emisiji govorio o svojim izjavama o Jasenovcu, optužbama za suradnju s Udbom, svjedočenju u Haagu, arbitraži sa Slovenijom, Franji Tuđmanu, Kolindi Grabar-Kitarović, Andreju Plenkoviću, Živom zidu... Za svoje svjedočenje u Haagu i prijetnje koje dobiva bivši predsjednik kaže kako nikada osobno nije svjedočio protiv Praljka u Haagu te da je u predaji dokumenata tužiteljstvu sve bilo "po zakonu". Posebna priča bili su novootkriveni dokumenti o njegovoj suradnji s Udbom, na što je rekao kako je riječ o lažima te da nikad nije surađivao s Udbom osim što je davao podatke o tome gdje putuje kada su mu dali putovnicu za odlazak u Francusku. Hebrang: Mesić traži izgovore  Komentar Mesićevog nastupa u "Nedjeljom u dva" za Direktno je dao bivši ministar zdravstva, obrane i nekadašnji potpredsjednik Vlade Andrija Hebrang. "Svi koji su radili za Udbu pronalaze nekakve izgovore, sada im je neugodno, a nije im bilo neugodno kad su u onom sustavu haračili", bio je prvi komentar Hebranga na Mesićevu obranu i dodao kako je Mesić kroz svoju političku karijeru radio protiv hrvatskih nacionalnih interesa te da se njegovo poznato zalaganje protiv "Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog jezika" također može dovesti u vezu s Udbom. Počinio je kazneno djelo dajući dokumente tužiteljstvu Hebranga zanima zašto se Mesića nikad ne pita o njegovoj predaji dokumenata tužiteljstvu u Haagu i zapitao se na koji će se način Mesić "oprati" kada se podnese kaznena prijava protiv njega zbog iste te predaje dokumenata: "Ti su dokumenti bili stroga tajna, a izdavani su bez klasifikacije. Vidjeli smo kada je jednom britanskom novinaru iz ormara vadio kuverte na kojima se vidi pečat 'strogo zabranjeno'. To je kazneno djelo i za to će jednog dana odgovarati".
Svi koji su radili za Udbu pronalaze nekakve izgovore, sada im je neugodno, a nije im bilo neugodno kad su u onom sustavu haračiliAndrija Hebrangbivši zastupnik HDZ-a
  "Njegovo svjedočenje u Haagu bilo je direktan povod za najteže optužbe protiv šestorke. On je u svom svjedočenju, bez ikakvih dokumenata, bez argumenta svjedočio protiv Hrvatske", istaknuo je bivši saborski zastupnik HDZ-a i dodao kako smo svi svjedoci tog svjedočenja jer su objavljeni zapisnici u jednom mediju nakon što je on postao predsjednik: "Da su objavljeni prije nego što je postao predsjednik, ne bi tada ni postao predsjednik".  
"Njegovo svjedočenje u Haagu bilo je direktan povod za najteže optužbe protiv šestorke. On je u svom svjedočenju, bez ikakvih dokumenata, bez argumenta svjedočio protiv Hrvatske"
  Hebrang je komentirao i Mesićevu izjavu o Jasenovcu. Mesić je rekao kako je takve izjave davao zbog politike HDZ-a, ali Hebrang oštro demantira da je postojala ikakva politika HDZ-a tada koja bi sugerirala članovima davanje takvih izjava: "Nikada od nas nije tražio ni Franjo Tuđman ni itko drugi da dajemo takve izjave", dodao je i kako je Mesić tada bio čovjek u samom vrhu stranke pa mu sigurno nitko nije davao naloge.
"Mesić je čovjek koji će sve svoje izjave usmjeriti u svom interesu. Treba ga pitati da li je imao nalog od HDZ-a tada da pjeva ustaške pjesme u Australiji, zagubi čekove, kupi stan za koji nikad nije priložio dokaze o podrijetlu imovine i slične stvari", zaključio je na kraju Hebrang.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.