Hebrang: Škoro je pogodio bit problema, treba nam drastična promjena

25.06.2019. 17:10:40

"Mislim kako je Miroslav Škoro pogodio bit problema. Moje je mišljenje kako mi kao narod nismo još sazreli za punu demokraciju i puni parlamentarni sustav kakav danas imamo" rekao je za Direktno Andrija Hebrang. Bivši ministar zdravstva i obrane smatra da se parlamentarni sustav zloupotrebljava te kako se to narodu ne sviđa. "Ta zloupotreba sustava dovela je i do toga da državu vode osobe koje nisu ni izabrane, da u vrhu vlasti imamo osobe koje su dobile tek šačicu glasova te da nam državu vode oni koje nitko nije ni birao poput HNS-a i SDSS-a", smatra naš sugovornik i napominje kako je parlamentarni sustav koji bi trebao biti vrhunac demokracije pretvoren u sustav interesnih skupina. "Nije ni čudo da Hrvatska u takvom sustavu tapka u mjestu i da se nalazimo na samom dnu svih relevantnih gospodarskih i političkih ljestvica", smatra dr. Hebrang. Upravo zato smatra kako je Škorin prijedlog pun pogodak. "Hrvatska ima desetogodišnje iskustvo polupredsjedničkog sustava i sigurno mu se može pronaći bezbroj zamjerki. No tada smo birali neposredno izabranog predsjednika kojem je narod dao povjerenje i koji je onda donosio odluke. U takvom sustavu Hrvatska je postigla više nego ikad poslije", smatra Hebrang i dodaje kako narod izgleda još nije sazrio za punu parlamentarnu demokraciju. Naš sugovornik smatra kako moramo drastično mijenjati sustav jer ovaj očito ne valja. "Moje mišljenje je kako je najbolji način da se ostvari volja naroda iz koje i proizlazi vlast da imamo polupredsjednički sustav te da se predsjedniku kao neposredno izabranom od većine naroda daju takve ovlasti. Do koje granice te ovlasti trebaju ići to je tema za razmatranje. No sigurno nam treba drastična promjena današnjeg sustava kako bi se u potpunosti mogla ostvariti volja naroda", rekao je Andrija Hebrang za Direktno. Podsjetimo, Miroslav Škoro je predizborni program objavio je u snimljenom govoru na Facebooku, kazavši kako Hrvatska za njega nije slučajna država i kako želi hrvatsku državu vratiti narodu i ojačati predsjedničke ovlasti. Obraćajući se putem video poruke rekao da će njegov prvi potez biti upućivanje prijedloga za promjenu Ustava, a njegov program je savez s narodom. Želi vratiti povjerenje u instituciju predsjednika RH. direktno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.