HHO: Glavaš će početi uzimati vodu

12.03.2015. 21:37:49

Posjet predsjednika HHO-a uslijedio je na osobno traženje Glavaša i njegovih odvjetnika, dodaje se u priopćenju.
Predsjednik Hrvatskoga helsinškog odbora (HHO) Ivan Zvonimir Čičak posjetio je u četvrtak popodne pritvorenika Branimira Glavaša koji se nalazi u zagrebačkom zatvoru Remetincu i već osmi dan štrajka glađu te ne pije vodu, a tijekom razgovora Glavaš je Čička obavijestio da će početi uzimati vodu, priopćeno je iz HHO-a.Posjet predsjednika HHO-a uslijedio je na osobno traženje Glavaša i njegovih odvjetnika, dodaje se u priopćenju.Branimir Glavaš od prošlog tjedna odbija uzimati hranu i vodu, nakon ponovnog pritvaranja 5. ožujka, a u međuvremenu mu je dva puta pozlilo te je bio prevezen u zatvorsku bolnicu u Svetošimunskoj i ponovno vraćen u zatvor. Tijekom jednosatnog razgovora Ivan Zvonimir Čičak prenio je svoja iskustva štrajkova glađu u komunističkim zatvorima, upozorivši Glavaša na moguće katastrofalno štetne posljedice po njegovo zdravlje ukoliko nastavi s odbijanjem hrane i vode, ističe se u priopćenju. Branimir Glavaš obavijestio je predsjednika HOO-a Čička da ga je neposredno prije posjetio i sin Filip Glavaš, koji ga je nastojao nagovoriti i uvjeriti da prekine štrajk žeđu i počne uzimati vodu. U razgovora s predsjednikom HHO-a Čičkom, Branimir Glavaš izvijestio ga je da će početi uzimati vodu, navodi se u priopćenju kojeg je potpisao potpredsjednik HHO-a Igor Peternel. Branimiru Glavašu je Vrhovni sud prošli tjedan odredio istražni zatvor jer je zaključio da je po Zakonu o kaznenom postupku takva mjera obvezna za okrivljenike kojima je izrečena kazna veća od pet godina. Odluka je, naime, donesena nakon žalbe tužiteljstva na odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda od 6. veljače, koje je zaključilo da se Glavaš nakon izlaska iz zatvora u Mostaru može braniti sa slobode. Tužiteljstvo je istražni zatvor za Glavaša zatražilo navodeći da je - nakon što je Ustavni sud u siječnju 2015. ukinuo pravomoćnu presudu Vrhovnog suda u slučajevima 'garaža' i selotejp' od osam godina zatvora - na snazi nepravomoćna presuda zagrebačkog Županijskog suda od 10 godina zatvora zbog ratnog zločina u Osijeku. Saborski zastupnik HDSSB-a Josip Salapić u utorak je izvijestio da su 9. ožujka predane dvije ustavne tužbe kojima se traži puštanje Branimira Glavaša iz istražnog zatvora te izrazio nadu da će Ustavni sud postupiti u razumnim rokovima s obzirom na Glavaševo zdravstveno stanje.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.