HKS zatražio od Srđana Milakovića da odstupi s dužnosti dogradonačelnika Vukovara

19.12.2018. 16:57:24

Gradska organizacija Hrvatske konzervativne stranke (HKS) zatražila je u srijedu u Vukovaru od zamjenika vukovarskog gradonačelnika iz redova srpske nacionalne manjine Srđana Milakovića da podnese neopozivu ostavku na tu dužnost. "Povodom sramotnih izjava zamjenika gradonačelnika Vukovara iz redova srpske nacionalne manjine Srđana Milakovića koji je više puta, pa i na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća, izjavio da je vojno-redarstvena akcija 'Oluja' bila etničko čišćenje Srba, tražimo njegovu neopozivu ostavku", rekao je predsjednik GO HKS-a Filip Sušac na konferenciji za novinare. Sušac je ustvrdio da Milaković takvim izjavama negira temelje hrvatske države, ne poštuje Deklaraciju o 'Oluji' koju je izglasao Hrvatski sabor 2006. i manipulira činjenicama vezanim za Domovinski rat. U ime Gradske organizacije HKS-a zatražio je njegovu neopozivu ostavku jer, kako je dodao, "onaj koji ne poštuje temelje države ne treba predstavljati ni institucije te države". Ocijenio je i da Milaković svojim izjavama sije mržnju i nemir, negira sve vrijednosti proistekle iz Domovinskog rata te unosi razdor između većinskog hrvatskog naroda i srpske nacionalne manjine. Vijećnik HKS-a u Gradskom vijeću Vukovara Predrag Mišić odbacio je Milakovićeve tvrdnje da se Srbi u Hrvatskoj smatraju ugroženima. "Milaković nema pravo govoriti u ime cjelokupne srpske zajednice", rekao je Mišić te podsjetio da su mnogi Srbi, među kojima i on osobno, bili hrvatski branitelji i na vlastitoj koži osjetili velikosrpsku politiku. Milakovićeve istupe ocijenio je kao moguće pozicioniranje na idućim izborima i podsjetio da je na prošlim izborima Milaković dobio 794 glasa, a da je u Hrvatskoj 145.000 Srba. Predsjednik HKS-a Marijan Pavliček ocijenio je da predsjednik DSS-a Srđan Mlaković "…u 90 posto svojih izjava sije mržnju i netrpeljivost prema većinskom hrvatskom narodu" te dodao kako u dva Milakovićeva mandata u Gradskoj upravi nije od njega čuo niti jedan konstruktivan prijedlog rješavanja zajedničkih vukovarskih problema. Uputio je kritike i na račun vijećnika SDSS-a koji se nisu odazvali na sjednicu Gradskog vijeća zbog, kako su naveli u priopćenju, održavala uoči pravoslavnog blagdana sv. Nikole.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.