HNES ZAGRMIO PRED PREPUNOM ZAGREBAČKOM DVORANOM: ‘Osuđujemo JB Tita i jugokomunizam’

28.05.2016. 18:28:41

U raspravi je podržana akcija HNES-a da se Vesni Pusić onemogući kandidaturu za mjesto glavne tajnice UN. Povodom i ovogodišnjih divljanja antifa u Kumrovcu gdje uz pjesmu po šumama i gorama pjevaju svojem idolu Josipu Brozu Titu, Hrvatsko nacionalno etičko sudište održalo je u prepunoj velikoj dvorani Muzeja Mimara u Zagrebu etičku tribinu pod naslovom: „Osuđujemo JB Tita i jugokomunizam“. Govorili su : Z.Tomac, N.Debelić, N.Nekić, J.Pečarić i Z.Šeparović. Doneseni su zaključci: 1. Da se promijeni ime Trga maršala Tita u Zagrebu, 2. Da se zakonom zabrani promicanje komunizma u Hrvatskoj, vodeći se primjerom Poljske koja je ovih dana donijela takav zakon 3. Da se podupre inicijativu Hrvata Brazila da se ukloni ime Avenida mareshalo Tito u Sao Paolu i 4. Da se Vladi i Hrvatskom Saboru uputi zahtjev za donošenje Zakona o lustraciji. Takve su zakone donijele sve postkomunističke zemlje osim Hrvatske i Slovenije. Zdravko Tomac je izjavo da je ovlašten govoriti u ime predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da će od jeseni pokrenuti inicijativu za promjenu imena Trga maršala ita u zagrebu i imena svih trgova, ulica i obala koje nose Titovo ime, a nalaze se u mjestima i gradovima u kojima HDZ ima većinu. Zahtjevi su aklamacijom prihvaćeni. U raspravi je podržana akcija HNES-a da se Vesni Pusić onemogući kandidaturu za mjesto glavne tajnice UN. Iznijet je i prijedlog Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti da skine ime Josipa Broza sa liste počasnih članova Akademije. Na tribini je predstavljena nova knjiga Zvonimira Šeparovića: „Lustracija, rasvjetljavanje naslijeđa bivšeg totalitarnog komunističkog režima”, navodi se u priopćenju HNES-a.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.