HNS odlučio: Kovač više nije izbornik Vatrenih! Šuker: ”Kovač se ponio kao džentlmen”

09.09.2015. 15:35:31

Niko Kovač više nije izbornik hrvatske reprezentacije! Jednoglasna je to odluka izvršnog odbora HNS-a.
Ime novog izbornika bit će poznato do 21. rujna, a niti jedno ime kandidata na sastanku nije spomenuto. S kandidatima će razgovarati predsjednik HNS-a Davor Šuker i Romeo Jozak, direktor svih reprezentacija.
Ime novog izbornika biti će poznato do 21. rujna, a niti jedno ime kandidata na sastanku nije spomenuto, iako moćnici u HNS-u za Kovačeva nasljednika  favoriziraju Antu Čačića, trenutno trenera Lokomotive. Uoči sjednice Izvršnog odbora HNS-a Zdravko Mamić je dao intervju u kojem je kazao da nema razloga da Ante Čačić ne bude izbornik Hrvatske, dok je Ćiro Blažević kazao kako će emigrirati ako Čačić zasjedne na izborničko mjesto. Davor Šuker na press konferenciji je potvrdio smjenu Kovača, a na pitanje o kandidatima odgovorio: “Nitko nije razmišljao da ćemo doći u ovakvu situaciju, bili smo koncentrirani samo na plasman na Euro. Putujemo na sjednicu Izvršnog odbora UEFA-e sljedeći tjedan. Dajte nam 10-ak dana da promislimo, nađemo kandidate. Nakon smjene Štimca smo nakon jedne noći donijeli odluku o novom kandidatu, sada ipak imamo vremena do utakmice s Bugarskom.” Na upit je li Čačić glavni kandidat Šuker je kazao: “Svi hrvatski treneri su u razmatranju, razgovarat ćemo… Danas smo napravili prvi rez, sada moramo doći do čovjeka koji će nas odvesti na Euro. Nemamo puno vremena, zato molim jedinstvo. Imamo razloga biti zabrinuti jer smo do nedavno bili prvi na tablici, sada smo treći. ” Šuker je stao u obranu igrača kazavši da klima u Hrvatskoj utječe na njihove igre. ”Igraju u najboljim klubovima, svi ih traže autograme. A kad dođu kod nas, ovdje nikoga ne zanimaju. Sve zanima samo koliko zarađuju, zatim moraju igrati pred praznim tribinama, oduzet im je bod. Nemaju takvu mirnoću kao u klubovima, kod nas uvijek bude neka drama, pa ne daju maksimum koji daju u klubovima. Možda oni jedva čekaju da se vrate u klubove kada dođu ovdje.” Šuker je optužio bivše izbornike za izolaciju od vodstva HNS-a!

”Nećemo se više prepustiti takvim stvarima. Bilić, Štimac i Niko su se izolirali od nas, to više nećemo dopustiti. Napravit ćemo bolje i konkretnije stvari, informacije će bolje cirkulirati, bit će više presica. Sjetio sam se dana kada sam Kovača zvao ujutro, nakon Škotske, kada smo razgovarali i kada sam ga pitao hoće li biti izbornik. Sada je moju odluku prihvatio kao džentlmen.”

Na upit hoće li i sam dati ostavku ako se Hrvatska ne plasira na Euro Šuker je kazao:

“Kao odogovorna osoba, bit ću odgovoran skupštini, svom izbornom tijelu. Rezultat je važniji od moje ostavke. Pomozite da dignemo Hrvatsku i da odemo na Euro!

Direktor Romeo Jozak kazao je kako komunikacija s Kovačem nije funkcionirala.

“Nešto je puklo u komunikaciji igrača i izbornika, taj kanal mora biti protočan, on je ogledalo komunikacije s igračima, ne smije se formirati primisao paralelnog sustava. A reprezentacija je ogledalo HNS-a, mora biti jedna duša i jedno tijelo. Meni pod Kovačem nije bilo poželjno ulaziti u komunikaciju! Sa svim izbornicima u svim selekcijama imam jako dobru komunikaciju, to s Kovačem nije funkcioniralo.”

Na upit hoće li Ćiro Blažević možda ponovno na klupu Šuker je dao zanimljiv odgovor:

“Tek je završio Izvršni odbor, ostavimo tu temu za nadolazeće dane. Psiholog je bitan, ali mora taj čovjek biti i dobar trener.”

Ono što je sigurno je da strani trener nije opcija, kazao je Šuker.

“Stranci? HNS nema toliko novca, bilo koji izbornik koji dođe ne garantira ugovorom da će se kvalificirati… Moj stav je da ću više vući na hrvatskog trenera.”

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.