HNS-ovi ministri nisu došli na sjednicu Vlade! Premijer ni riječi o Kuščeviću

04.07.2019. 09:19:14

KOALICIJA PRED PUCANJEM? Jučerašnja odgođena sjednica Vlade održava se danas od 8 sati. Zanimljivo na sjednici se nisu pojavili ministri iz kvote HNS-a, poslali su svoje državne tajnike. Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak je u Finskoj, a potpredsjednik Vlade Predrag Štromar je mislio da će sjednica biti u srijedu pa je za danas očito imao dogovorene neke druge planove. Sinoć je, kao što je poznato zbog slučaja ministra uprave Lovre Kuščevića, održan sastanak užeg vodstva HDZ-a, nakon kojega je predsjednik te stranke, premijer Andrej Plenković kazao da Kuščević ostaje ministar te je najavio razgovor s HNS-om za sljedeći tjedan. A osim većine oporbenih zastupnika smjenu ministra Kuščevića traži i HDZ-ov koalicijski partner u Vladi koji prema nekim špekulacijama prijeti i izlaskom iz Vlad ukoliko Kuščević ne bude smjenjen ili sam da ostavku na mjesto ministra uprave. Glavna tema današnje sjednice Vlade inače je donošenje odluke odavanju ovlasti ministru financija za potpisivanje Pisma namjere za pristupanje tečajnom mehanizmu ERM 2 donošenje odluke o osnivanju Međuresornog povjerenstva za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona te konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama (EU). Premijer Andrej Plenković uvodno se u svom govoru uopće nije osvrnuo na slučaj ministra Kuščevića i HNS-ov zahtjev za njegovom ostavkom. Osvrnuo se na šestu obljetnicu članstva Hrvatske u Europskoj uniji. “U proteklih 6 godina pojačali naš gospodarski rast, osnažili međunarodni položaj, nastavili transformirati naš utjecaj”, rekao je Plenković o članstvu Hrvatske u Europskoj uniji. Za Hrvatsku je osobito važno da smo u mandatu naše Vlade unaprijedili ugovaranju svih sredstava iz naše financijske omotnice, dodao je. Izazovi koji su pred nama su vezani za naše prvo predsjedanje, koje će započeti za šest mjeseci. Pripreme dobro teku, koordinacija svih aktivnosti, odgovornosti ministara izrazito važna i bitna uloga, rekao je Plenković. Osvrnuo se i na izbore za čelnike europskih institucija, kao i na posjet tvrtki Rimac automobili, no o Kuščeviću nije rekao ni riječi. Podsjetimo, među prvima je u Vladu stigao upravo Lovro Kuščević. Na pitanje dokad ostaje ministar, rekao je: “Dokad predsjednik Vlade odluči, ja, Štromar…”.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.