Hoće li se Klemm, Glogoški i Deur pridružiti udovicama u prosvjedu zbog Vučićevog dolaska?

10.02.2018. 20:57:03

Zašto su zašutjeli kultni šatoraši? Tko je oduzeo slobodu govora slavnim domovinskim muževima koji su bdjeli pred Ministarstvom branitelja dok je u njemu stolovao SDP-ov ministar Predrag Matić? Jesmo li u međuvremenu, od kraja travnja 2016. godine kad je, nakon 555 dana, razmontiran šator, postali jedna od najrazvijenijih zemalja EU-a i svijeta, kako je prije tri godine obećala Kolinda Grabar-Kitarović? Jesu li branitelji konačno uplovili u blagostanje, jesu li razlozi za prosvjede nestali brže nego bistroća iz splitske vode nakon kiše?
S mnoštvom upitnika uputili smo se u potragu za kolovođama šatorske pobune: zanimalo nas je i hoće li se pridružiti pozivu Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata na masovno okupljanje protiv dolaska Aleksandra Vučića u Hrvatsku, hoće li urlati zbog nejasnoća oko "Agrokora", grmjeti zbog masovnog bijega mladih iz Hrvatske...
Odgovor je – neće. 'Ne razumijem pitanje' Prvo smo telefonirali Josipu Klemmu i pitali ga ima li danas razloga za prosvjed. – Kakav prosvjed? Pa poput onog pred Ministarstvom branitelja. – Ne razumijem vaše pitanje. Ima li danas povoda za organizaciju prosvjeda poput onog koji je bio pred Ministarstvom branitelja? Za onakav ne. – Zašto? Pa onda se nakupilo svega, odnos politike i svega prema hrvatskim braniteljima... Događa se štošta. "Agrokor", poziv Vučiću, a vi... – Nemam komentara, zbog svoje obitelji... Ovdje ćemo načas prekinuti citiranje, veza nije bila sjajna, Klemmov je vokal gubio na jasnoći. Rekao je, čini nam se, da mu se žena ljuti kad daje izjave. Smetnje su ubrzo prestale i u naše se uho ulio jasan naputak: – Napiši da nemam komentara – naredio je Klemm. Pozdravili smo se. Ipak, nazvao je nekoliko minuta kasnije da dopuni: – Napiši i da sam razočaran. U koga? Neku osobu, stranku? – Ne želim... Nemam komentara... Ma, napiši da nemam komentara. 'Nisam u toku' Sljedeći na listi bio je Đuro Glogoški. Pamtimo mu stentorski glas i politički više nego čistu misao. Nažalost, vrijeme mijenja ljude. Čim smo objasnili što je predmet našeg interesa, izgovorio je: "Ništa, ništa, ništa, ne dajem izjave, ništa." Ante Deur? Možda će biti Deur ex machina, pomislili smo. K tome, predsjedničin je savjetnik, a baš je ona pozvala Vučića. Idemo pokušati s Deurom... Dobili smo ga usred neke buke, na sastanku je, neka ga nazovemo za sat vremena. Nazvali, odbacio je poziv. Nazvali ga sljedećeg dana. Opet buka, ali može razgovarati, ima minutu. Pitamo jesu li sazrele okolnosti za novi veliki protest. Dobivamo ekskluzivan odgovor. – Ne znam zaista, u drugim sam obavezama, nisam u toku, izvan svih sam događaja, baš stavljam pločice, evo majstori su tu, možemo sljedeći tjedan, rado ću vam odgovoriti na sve što vas zanima – ljubazno će, ali neumoljivo savjetnik Kolinde Grabar-Kitarović. Mora da je to ta hrvatska šutnja. Vladimir Matijanić / Slobodna Dalmacija

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.