HOS-ovci 10. travnja otkrivaju spomenik u Splitu, zabranjen ratni amblem zbog 'Za dom spremni'

04.10.2013. 16:25:40

Po nekima kontroverzan datum, no u HOS-u objašnjavaju kako je to dan osnutka IX. Bojne na koji se svake godine na Lovrincu postrojavaju u čast poginulim suborcima. Njima će biti posvećen i spomenik Udruga 9. bojne HOS-a "Rafael vitez Boban" teškom je mukom dobila rješenje kojim im je dozvoljeno podizanje spomenika IX. bojni HOS-a u Splitu. HOS-ovci otvorenje planiraju točno godinu dana nakon sjednice Gradskog vijeća na kojoj je izgradnja spomenika odobrena, 10. travnja. Problem, kao i uvijek, predstavljaju – financije. Naime, Grad je dopustio izgradnju spomenika i obvezao se na njegovo održavanje, ali Udruga će morati sama financirati izgradnju. Spomenik HOS-a bit će smješten u Ulici Ruđera Boškovića i, kako kažu splitski HOS-ovci, bit će prvi takav u Hrvatskoj. Mjesto za njih ima i povijesni značaj; u blizini je bila smještena vojarna HOS-a "Visoka". Znakovito, na spomeniku je zabranjen ratni amblem IX. Bojne zbog, pogađate, riječi "Za dom spremni". Unatoč tome što su Hrvatske obrambene snage u Hrvatskoj legalne i legitimne. Na spomeniku će biti uklesani predivni stihovi: "Pod ovim svetim znakom i hrvatskim barjakom vitezovi krv su lili i slobodu iznjedrili. Živima u čast! Mrtvima u slavu! Prolazniče, podigni svoju glavu." Otvaranje je planirano za 10. travnja 2014. Po nekima kontroverzan datum, no u HOS-u objašnjavaju kako je to dan osnutka IX. bojne na koji se svake godine na Lovrincu postrojavaju u čast poginulim suborcima. Njima će biti posvećen i spomenik. Za njegovu će izgradnju, prema nekim procjenama, biti potrebno 20 000 eura, što je obveza koju je Udruga preuzela na sebe. Desetak posto financija su sakupili, a ostatak će, nadaju se, donirati ljudi dobre volje, pogotovo iz dijaspore. Naglašavaju i kako ne žele politiziranje cijele priče jer su oni kao Udruga apolitični. "Troškovi su veliki, neki misle da nećemo uspjeti, ali ćemo im pokazati da smo jaki i složni kao i 1991.", poručuju HOS-ovci. Z. S. / dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.