Hrast poziva na zajedništvo oko otkazivanja Istanbulske i promjene izbornog zakona

26.04.2018. 16:12:37

Stranka Hrast pozvala je u četvrtak sve stranke koje “cijene vrijednosti koje određuju hrvatski narod” na zajedništvo oko inicijativa za referendum o otkazivanju Istanbulske konvencije te o promjeni izbornog zakonodavstva. Niti u jednoj zemlji koja je ratificirala spomenutu Konvenciju, nasilje nad ženama nije se smanjilo, u nekima se čak i značajno povećalo, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Hrasta Ladislav Ilčič, ustvrdivši kako je sasvim jasno da ta konvencija nije učinkovita, da je njezin prvi cilj promjena vrijednosnog sustava. Prodavali su nam floskule, ti podaci ne postoje, odgovorio je Ilčić, objašnjavajući zašto Vlada nikada nije komunicirala podatke koji bi potvrdili da je ratifikacija Konvencije dovela do smanjenja nasilja nad ženama. Saborski zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović ponovio je tvrdnju kako se nakon ratifikacije Konvencije ništa radikalno neće dogoditi, a da će promjene biti postupne. To je politika malih koraka, nema tu revolucije, ida se polako, sigurno da se nitko ne uznemiri, rekao je zastupnik. Ilčić ne otkriva s kojim strankama Hrast sve razgovara, potvrđuje da razgovara i s pojedincima, jer se, kaže, hrvatska politička scena proteklih mjeseci promijenila. Jesu li među njima i pojedinci iz HDZ-a, ne otkriva. “Obje inicijative su nužne, pozivamo na zajedništvo, ovo je široki poziv za sve stranke koje cijene vrijednosti koje određuju hrvatski narod”, poručuju iz Hrasta.

Kompletan odnos prema Srbiji je kriv

Zastupnik Zekanović ocijenio je kako Hrvatska nema suverenističku politiku prema susjedima, prije svega prema Srbiji. Kao dobar primjer za to naveo je baner koji je ovih tjedana osvanuo u Beogradu, a na kojem je pop Momčilo Đujić, vođa četničkog pokreta, koji je osobno i zapovjedno odgovoran za tisuće pogubljenih, masakriranih s područja Dalmacije, Hercegovine… Hrvatska ignorira rehabilitaciju četničkog pokreta u Srbiji, odnosno ima pr-ovsku kampanju gdje se tek formalno ukazuje na te probleme, a stvarno ih se ignorira, ocijenio je zastupnik, propitujući što bi bilo da je netko u Hrvatskoj, nekog iz ustaškog pokreta “stavio na zid”? Ocijenio je da je kompletan hrvatski odnos prema Srbiji kriv. Stalno zanemarujemo da je Aleksandar Vučić bio pripadnik Radikalne stranke, da se nikada nije ispričao za govor u Glini, niti se jasno odrekao svoga šefa Šešelja, a nama je jedina misija da Srbija čim prije uđe u EU. Hrast traži da se odnosi sa Srbijom temelje na istini, a ona je da se rat vodio u Hrvatskoj i da je Srbija bila agresor. Najava recipročnih mjera iz Srbije, nakon što je Hrvatska njezinog ministra Aleksandra Vulina proglasila personom non grata, za Zekanovića je očekivana.

(Hina)

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.