Hrebak: Trebamo prihvatiti Ukrajince ne kao izbjeglice, migrante i azilante, već kao sugrađane i ljude u nevolji

27.02.2022. 10:56:00

U samom srcu Bjelovara, pored paviljona u središtu glavnog parka, bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak danas je još jednom dao javnu podršku Ukrajini i ukrajinskom narodu koji trpi Rusku agresiju.

Dogodilo se to povodom organizirane konferencije za medije na temu smještajnih kapaciteta na bjelovarskom području za prihvat izbjeglica koje će nesumnjivo stići u nekom trenutku.

Hrebak: Moramo biti odgovorni i spremni

–U narednim danima možemo očekivati masovni dolazak izbjeglica u zemlje Srednje Europe. Ovaj rat koji nam je praktički u dvorištu javno smo osudili kao grad, a ja osobno i kao političar. Znamo da moramo biti odgovorni i spremni za ono što će se realno dogoditi, a to je da ukrajinske izbjeglice stignu i na područje Grada Bjelovara. Ne smijemo zaboraviti sve ono što je Ukrajina učinila za Hrvatsku prije više od 30 godina kada je među prvima priznala našu slobodu i samostalnost. Sada moramo uzvratiti istom mjerom i tim ljudima izaći u susret – kazao je gradonačelnik Hrebak.

Bjelovar odmah može zaprimiti 100 osoba

–Jučer smo alarmirali gradske stručne službe da naprave hitnu analizu smještajnih kapaciteta kako bismo mogli prihvatiti određeni broj izbjeglica odmah, a kad kažem odmah, to znači da u ovom trenutku možemo zaprimiti minimalno 100 osoba. Trebamo prihvatiti Ukrajince ne kao izbjeglice, migrante i azilante, već kao naše sugrađane i ljude u nevolji. Moramo im uzvratiti istom mjerom kao što su i oni nama kada je Hrvatskoj bilo najteže – kazao je Hrebak.

Dario Hrebak, bjelovarski gradonačelnik, predsjednik HSLS-a i saborski zastupnik

Trenutni kapaciteti za primitak 300 izbjeglica

Moglo se čuti i kako Crveni križ Bjelovara u ovom trenutku raspolaže s 11 sklopivih kreveta, 600 deka, 50 kompleta posteljine, 14 vreća za spavanje i dva madraca. Đački dom raspolaže s 20 kreveta s madracima, Sportski objekti raspolažu sa 60–ak strunjača koje se mogu koristiti kao privremeni ležaj, a mogu se koristiti i društveni domovi koji su u vrlo dobrom stanju.

–Kada to sve aktiviramo, imamo kapacitete za primitak i do 300 izbjeglica. Želim da za taj trenutak budemo spremni. Na koncu Bjelovar je grad u kojem živi 21 od 22 nacionalne manjine u RH, tako da moramo imati osjećaja da trebamo prvi reagirati–istaknuo je Hrebak.

”Zašto ne bismo uzeli puno više izbjeglica?”

Narod Ukrajine, kazao je, umnogome je sličan Hrvatima.

–Ukrajinci su slični Hrvatima po povijesti, kulturi i mentalitetu. To je zemlja s 44 milijuna stanovnika i zašto ne bismo uzeli puno više izbjeglica. Pročitao sam podatak da je Hrvatska tijekom ratnih vremena primila više od 300-tinjak tisuća izbjeglica iz susjedne BiH. Dakle, pokazali smo da možemo, iako je i nama bilo najteže. Naime, postoji jedna poveznica između ukrajinskog i hrvatskog naroda i tko zna, možda će neki od njih sutra postati građani Republike Hrvatske – istaknuo je Hrebak.

Mihalinec: Odmaralište u Novom Vinodolskom je spremno

Marko Mihalinec, direktor gradskih Sportskih objekata, kazao je kako za prihvat izbjeglica spremno i gradsko odmaralište u Novom Vinodolskom.

–Odmaralište raspolaže s minimalno 60 kreveta, ali možemo ondje primiti i 80 osoba. Kuhinja je u funkciji, grijanje postoji… Mi samo čekamo daljnje upute i spremni smo na scenarij dolaska i smještaja izbjeglica u spomenuti objekt – kazao je Mihalinec.

Marko Mihaldinec, direktor gradskih Sportskih objekata i gradonačelnik Dario Hrebak

Izvor: Bjelovar.live

Izvorni autor: Ivan Karačony/Foto: Bjelovar.live

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.