HRT NEĆE PRENOSITI ČILIĆA U FINALU GRAND SLAMA! Evo kako su nam objasnili svoju sramotu

25.01.2018. 16:58:18

Nažalost svih nas koji plaćamo pristojbu HRT-u, finale Australian Opena, u kojem će hrvatski tenisač Marin Čilić igrati protiv boljeg iz dvoboja Federera i Chunga, nećemo moći gledati na javnoj televiziji. Čilić je od sljedećeg ponedjeljka treći igrač svijeta, što je njegov osobni rekord, a ako ovako nastavi i ako održi dobru formu mogao bi uskoro biti i prvi tenisač svijeta. No, nažalost ćete se morati sami snalaziti ako želite gledati finale prvog ovogodišnjeg Grand Slama jer HRT nije na vrijeme dogovorio otkup prava za prijenos, a sada im je, kako su nam sami kazali, cijena bila prevelika. “Obavješćujemo Vas kako Hrvatska radiotelevizija nije u mogućnosti prenositi završni susret teniskoga turnira Australian Open jer cijena televizijskih prava za taj susret iznosi 300.000 eura, odnosno približno 2,2 milijuna kuna. Hrvatska radiotelevizija učinila je sve što je bilo moguće da, kao dodatnu vrijednost, od vlasnika prava prijenosa turnira Australian Open, agencije Discovery Eurosport, pokuša otkupiti televizijska prava prijenosa završnice toga turnira, ali iznimno visoka cijena za prijenos toga pojedinačnoga susreta u tome nas je spriječila. Inače, iznos od 2,2 milijuna kuna, koliko agencija Discovery Eurosport traži za prijenos spomenutoga teniskog susreta, odgovara iznosu sredstava koja bi se izdvojila za televizijska prava prijenosa turnira u Wimbledonu u trajanju od šest do čak devet godina te, primjerice, iznosu cjelokupnoga godišnjeg proračuna Dokumentarnoga programa Hrvatske radiotelevizije ili godišnjega proračuna Mozaičnoga programa Hrvatske radiotelevizije. Hrvatska radiotelevizija nema mogućnost utjecaja na određivanje cijene prava prijenosa sportskih događaja jer se one uspostavljaju na slobodnome tržištu te, unatoč činjenici da se kao javni medijski servis financira mjesečnom pristojbom, nema neograničene financijske kapacitete. U sličnoj su situaciji i brojni drugi europski javni medijski servisi, koji posljednjih godina sve češće ne uspijevaju otkupiti prava na dio najatraktivnijih svjetskih sportskih prijenosa. U svojoj strategiji praćenja tenisa, kao jednoga od najuspješnijih i najgledanijih sportova u Republici Hrvatskoj, Hrvatska radiotelevizija sklopila je višegodišnje ugovore za prijenose dvaju europskih turnira: turnira Roland Garros i turnira u Wimbledonu. Riječ je o dvama najgledanijim turnirima zbog njihove tradicije, najboljega termina i nepostojanja vremenske razlike u odnosu na odigravanje mečeva u Australiji i Sjedinjenim Američkim Državama. Uz spomenute turnire, Hrvatska radiotelevizija redovito prati i Davisov kup, u okviru kojega će se sljedećega vikenda prenositi susret između Hrvatske i Kanade u Osijeku, te ATP-ov turnir u Umagu i WTA-ov turnir u Bolu na Braču. U zbroju, riječ je o približno 140 sati prijenosa teniskih turnira godišnje”, odgovorili su nam tako s HRT-a.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.