HRT obilježava 27. obljetnicu pogibije svog snimatelja Gordana Lederera

09.08.2018. 17:30:45

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u petak, 10. kolovoza obilježava 27. obljetnicu pogibije svog snimatelja Gordana Lederera, koji je izgubio život 1991. izvještavajući kamerom o Domovinskom ratu i agresiji na Hrvatsku. U spomen na poginulog snimatelja, glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić položit će vijenac i zapaliti svijeću na mjestu njegove pogibije na brdu Čukur pokraj Hrvatske Kostajnice, gdje je stradao snimajući hrvatske branitelje u akciji tijekom srpskih napada na Pounje. Ledererovi mnogi zapisi o prvim danima rata uklopljeni su u Banijska ratna praskozorja, ističe HRT u priopćenju. Pored glavnog ravnatelja, obilježavanju obljetnice pogibije bit će nazočni i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik Predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, umirovljeni brigadir Drago Horvat te predstavnici lokalnih vlasti, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bičan te župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić. HRT je 2015. podigao spomenik Ledereru u suradnji s gradom Hrvatskom Kostajnicom, a izrađen je u obliku fotografskog objektiva, dok napukla leća unutar kruga simbolizira pucanj u istinu. Spomen-obilježje na mjestu pogibije Gordana Lederera proteklih su godina obišle tisuće građana, a postalo je i prepoznatljivim simbolom Hrvatske Kostajnice, ističe HRT u priopćenju. (Hina)

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.