HRT-ov radio Rijeka 22. lipnja emitirao partizansku koračnicu: Zašto javni servis slavi pohode vojske koja je počinila brojne zločine?

25.06.2021. 10:36:00

HRT-ov Hrvatski radio Rijeka na Dan antifašističke borbe (22. lipnja) u svojem je programu emitirao partizansku komunističku koračnicu “Po šumama i gorama”. Tako su se u programu radija, za kojeg građani inače plaćaju pristojbu, slavili pohodi vojske koja je počinila brojne zločine i za sobom ostavila nebrojene, do danas u velikoj mjeri neistražene masovne grobnice.

“Ovo nije snimka iz prošlog stoljeća, ovo je eter Hrvatskog radija – Radio Rijeke, od srijede, 22. lipnja 2021. godine! To je isti onaj Radio Rijeka na kojem se svojedobno dogodio incident jer je jedna mlada novinarka u eter pustila pjesmu legendarnog Vinka Coce ‘Kada umrem umotan u bilo’… Žena je imala popriličnih neugodnosti, a urednik se čak morao “ispričavati“ slušateljima! Što bi se tek dogodilo da je puštena ‘Bojna Čavoglave’ ili ‘Mata’, uopće ne želim niti pomisliti…” – napisao je novinar Velimir Bujanec podijelivši snimku.

“Po šumama i gorama” (izvorno na ruskom jeziku По долинам и по взгорьям) je partizanska koračnica. Melodija potječe od Crvene armije u Sibiru iz razdoblja Ruskog građanskog rata. Bila je popularna pjesma u bivšoj SFR Jugoslaviji. Raspadom Jugoslavije pjesma je osobito prisutna u krugovima jugonostalgičara i titoista na raznim proslavama obilježavanja i veličanja jugoslavenstva, kao primjerice u Kumrovcu.

Radio Rijeka lokalna je postaja Hrvatskog radija, dakle javni servis.

“Kao neovisni javni medijski servis Hrvatska radiotelevizija svojim radom i programskim sadržajima obvezna je informirati javnost o radu državnih i javnih institucija te svim temama bitnima za Republiku Hrvatsku i društvo u cijelosti, ali i čuvati nacionalni identitet, jezik i kulturu, poticati razvoj civilnoga društva i demokracije, promicati snošljivost i poštivanje različitosti, podržavati poduzetništvo te poticati solidarnost i humanost. Te društveno važne zadaće Hrvatska radiotelevizija svakodnevno ispunjava brojnim javnim medijskim sadržajima kojima obrazuje, informira i zabavlja svoje korisnike.” – stoji na stranicama HRT-a te se dodaje kako je pristojba državna je potpora koju su obvezni plaćati svi vlasnici ili posjednici prijamnika (radija, televizora ili kojega drugoga uređaja) u Republici Hrvatskoj. 

Podsjetimo da je Europski parlament donio čak tri rezolucije kojom osuđuje totalitarni komunistički sustav. Posljednja rezolucija izglasana je 2019., a u njoj se komunistički režim stavlja u isti rang s nacističkim. Između ostalog, podsjeća se kako su “nacistički i komunistički režimi provodili masovna ubojstva, genocid, deportacije i doveli do nezapamćenih gubitaka života i slobode u 20. stoljeću u dotad neviđenim razmjerima u ljudskoj povijesti”a također i poziva “sve države članice EU-a da provedu jasno i principijelno preispitivanje zločina i djela agresije koje su počinili totalitarni komunistički režimi i nacistički režim”.

Europski parlament u Rezoluciji također izražava zabrinutost jer “u javnim prostorima nekih država članica (parkovima, trgovima, ulicama itd.) i dalje postoje spomenici kojima se veličaju totalitarni režimi“.

Osim Europskog parlamenta, zločine komunističkog sustava u Hrvatskoj osudio je i Hrvatski sabor deklaracijom donesenom još 2006. U toj Deklaraciji o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnoga komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945. – 1990. godine izražava se zabrinutost “zbog činjenice što se u hrvatskoj javnoj upravi i u nevladinim udrugama, nalaze pojedinci koji su izravno sudjelovali u ugrožavanju ljudskih prava tijekom vladavine totalitarnog komunizma u Hrvatskoj” te se osuđuju svi zločini koji su se dogodili tijekom komunističke vladavine u Hrvatskoj, ali i u cijeloj Jugoslaviji.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: mt/Foto: enciklopedija.hr, fah; fotomontaža: narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.