HRT u pokušaju spašavanja obraza: večeras Ubojstvo u Titovo ime

02.03.2015. 22:04:42

Zanimljivo je da se film prikazuje za vrijeme kada se ta javna televizija obračunava s neistomišljenicima s glavnom strukturom poput Hloverke Novak Srzić i Joze Barišića HRT večeras na Prvom programu u 20.45 prikazuje njemački dokumentarni film MORD IN TITOS NAMEN (Ubojstvo u Titovo ime). Zanimljivo je da se film prikazuje za vrijeme kada se ta javna televizija obračunava s neistomišljenicima s glavnom strukturom poput Hloverke Novak Srzić i Joze Barišića kojima prijeti otkaz. Kao razlog iznose medijske istupe nakon spornog prijenosa inauguracije u režiji Elizabete Gojan. HRT je iznenadio i sinopsisom na svojoj web stranici, koji možete pročitati u nastavku. To je najstarija nerazriješena serija ubojstava u Njemačkoj. Do pada Berlinskoga zida u Saveznoj Republici Njemačkoj ubijeno je 30-ak protivnika jugoslavenskog režima. Većinom su to bili Hrvati u egzilu. Ubojstva su naručivana iz Beograda. Njemački istražitelji godinama su tragali za ubojicama i ljudima iz pozadine. Jedan od glavnih igrača bio je Josip Perković. Njemačko državno odvjetništvo optužilo je ovog bivšeg visokopozicioniranog agenta tajne službe u slučaju ubojstva Stjepana Đurekovića koje se dogodilo prije više od 30 godina. Perković i posljednji šef jugoslavenske tajne službe Zdravko Mustač sada moraju odgovarati pred sudom u Münchenu. Philipp Grüll i Frank Hofmann istražili su ovaj slučaj, baš kao i mnoge druge slučajeve. Nastao je dokumentarni film napet poput trilera Johna Le Carréa. Robert Zagajski imao je 17 godina kada je 1983. ubijen njegov otac, i to prema nalogu jugoslavenske tajne službe. I dandanas muči ga neizvjesnost što se točno dogodilo. Deutsche Welle i postaja Bayerischer Rundfunk u dokumentarcu prate Roberta Zagajskog u potrazi za istinom: kroz arhive, razgovore sa svjedocima, sve do bivšeg doušnika tajne službe. Nakon dokumentarnog filma donosimo intervju s njegovim autorima, Philippom Grüllom i Frankom Hofmannom.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.