HRVACE: 21. godišnjica vojne akcije oslobađanja brane Peruća

28.01.2014. 15:43:32

HRVACE-21.-godisnjica-vojne-akcije-oslobadanja-brane-Peruca_article

HRVACE: 21. godišnjica vojne akcije oslobađanja brane Peruća Dana 27.01.1993.god u popodnevnim satima četnici su potjerali snage UNPROFOR-a i zaposjeli branu Peruča i Alebića kulu. Hrvatske snage su imale zapovijed da u slučaju napada četnika zauzmu Alebića kulu i branu Peruča.Sve je to bio odgovor na odlično odrađenu akciju “Maslenica”.Međutim, dan poslije,sulude neprijateljske glave dale su naredbu o miniranju postrojenja elektrane i rušenje brane. Scenarij koji su očekivali, srećom je izbjegnut zahvaljujući hrvatskim vojnicima, inženjercima, djelatnicima HEP-a i građanstvu cetinskog kraja.Brana, iako minirana i urušena na nekoliko mjesta ostala je dovoljno čvrsta da izdrži siloviti vodeni val koji je prijetio katastrofom.Uslijedio je vojni odgovor hrvatskih snaga. Akcija je uslijedila od zapovjednika i hrvatskih branitelja kao konačni odgovor na srbočetnički teror koji se trpio nekoliko godina.Ucjene, prijetnje i stalno granatiranje cetinskog kraja prestalo je nakon ove akcije.Na žalost, tada je stradao Ante Buljan, hrvatski branitelj, jedan je uhićen i odveden u Knin dok je nekoliko njih bilo ranjeno. Povodom ovih dana sjećanja kod spomen obilježja poginulom Anti, kraj brane Peruća okupili su se članovi njegove obitelji,veterani 126. Brigade, veterani 141.brigade, suborci i svi oni koji cijene značaj i važnost Domovinskog rata i onih koji su stvarali novu domovinu svojom krvlju. Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.