HRVATE USPOREDIO S NACISTIMA I KU KLUX KLANOM: Sud oslobodio Boba Dylana

17.06.2015. 18:00:01

HRVATE USPOREDIO S NACISTIMA I KU KLUX KLANOM: Sud oslobodio Boba Dylana krivnje za govor mržnje! Izjava od koje se ledi krv u žilama, nije sud ni ponukala da se premisli u vezi svoje odluke. Sud, naime, kao izgovor vidi i status Predstavničkog vijeća hrvatskih ustanova i hrvatske zajednice Francuske (CRICCF). Navode kako nisu svoj statut sa zakonom na koji se poziva u tužbi. Nekažnjeno je prošao izdavač francuskog izdanja magazina Rolling Stone, kojemu se sudilo zbog izjave Boba Dylana koju su francuski Hrvati smatrali uvredljivim govorom mržnje. Naime, u utorak je sud u Parizu odbacio tužbu. Odvjetnik Ivan Jurašinović tvrdi kako je sud tužbu odbacio zbog zbog pravnih formalnosti, ne ulazeći u bit spora, javlja Večernji list. Podsjetimo, 2013. godine američkog pjevača Boba Dylana francusko je pravosuđe optužilo za “uvredu” i “poticanje mržnje” protiv Hrvata zbog njegove izjave u kojoj je Hrvate usporedio s nacistima. Točnije, Bob Dylan je 2012. godine rekao: “Ako u svojoj krvi imate (naslijeđe, op.a.) robovlasnika ili pripadnika Ku Klux Klana, crnci to mogu osjetiti. To ostaje do današnjih dana. Baš kao što Židovi mogu osjetiti nacističku krv, ili kao što Srbi mogu osjetiti hrvatsku krv”. Izjava od koje se ledi krv u žilama, nije sud ni ponukala da se premisli u vezi svoje odluke. Sud, naime, kao izgovor vidi i status Predstavničkog vijeća hrvatskih ustanova i hrvatske zajednice Francuske (CRICCF). Navode kako nisu svoj statut sa zakonom na koji se poziva u tužbi. Ovaj članak je uzburkao mnoge strasti. Tako je i prije nekoliko godina The Wall Street Journal u svojem tekstu zaključio kako su ”Hrvati osjetljivi na bilo kakve usporedbe s nacistima zbog masovnih ubojstava Srba, Židova i drugih po tzv. Nezavisnoj Državi Hrvatskoj koja je povezana s nacističkom Njemačkom tijekom Drugoga svjetskoga rata. Mnogi Hrvati su također ubijeni od strane srpskih paravojnih postrojbi koji su im bili neprijatelji u ratu 1990-ih u ​​bivšoj Jugoslaviji”. Podsjetimo samo kako je Bob Dylan i ranije u istražnom postupku oslobođen odgovornosti. Njegov argument? Navedeni intervju nije autorizirao za objavu u Francuskoj, već ga je dao za američko izdanje Rolling Stonea. Naveo je kako time ne podliježe strogim francuskim zakonima o sprečavanju govora mržnje. Nadasve sramotna odluka.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.