HRVATI MASOVNO PRODAJU STARE MOBITELE Donesite svoj stari aparat i dobit ćete gotovinu: Provjerite koliko možete dobiti!

08.06.2013. 08:58:23

Donesite svoj rabljeni mobitel u bilo koji ured Hrvatske pošte, prodajte ga i odmah uzmite gotovinu, nova je usluga Hrvatskih pošta u suradnji s tvrtkom Mobis - electronic Servisni centar. Mobis - electronic Servisni centar još je 2011. godini ušla u projekt otkupa mobilnih uređaja i prema riječima Žana Pranića, voditelja Službe korisnika u ovoj tvrtki, godišnje se otkupi oko 40 tisuća uređaja. No, ovo je sada novi korak u razvoju ovog posla. Mreža poštanskih ureda Hrvatske pošte omogućuje građanima da i u najmanjem mjestu u Hrvatskoj prodaju svoj stari mobilni uređaj koji više neće koristiti. “Ovo je jedini način da dopremo do najmanjeg mjesta u Hrvatskoj”, naglašava Pranić. Od prihoda otkupa Hrvatska pošta dobiva 5 posto od otkupljene cijene uređaja. Dakle, ako je otkupna cijena nekog uređaja 100 kuna, HP-u ide prihod od 5 kuna. Sudbina otkupljenih uređaja je dvojaka. Ukoliko je riječ o starom uređaju koji tržištu više nije zanimljiv on će biti recikliran i na taj se način doprinosi očuvanju okoliša. Ukoliko je pak riječ o nekom novijem uređaju koji je i ispravan ili ima manji kvar on će biti otkupljen, a tvrtka Mobis će ga preko svog partnera Corporate Mobile Recycling u Velikoj Britaniji izvesi na tržište Afrike, Latinske Amerike ili Azije. Koliko zapravo vrijedi vaš rabljeni mobitel u svakom trenutku možete provjeriti na internet stranici fonebank.hr . Ovu internet stranicu pokrenula je tvrtka Mobis u suradnji s britanskim partnerom na kojoj u svakom trenutku možete utvrditi koliko na svjetskom tržištu vrijedi vaš rabljeni mobitel. Cijene se, naglašava Pranić, za neke modele mogu mijenjati na dnevnoj ili pak tjednoj bazi. Ovisno od potražnje na tržištu. Prema njegovim riječima u posljednje vrijeme građani najviše prodaju rabljene Iphone, novije Samsungove modele ili BlackBerryje. Primjerice danas se za rabljeni ispravni Iphone 5 64GB moglo dobiti 2000 kn, a za neispravni 900 kuna. Za rabljeni Samsung Galaxy S4 2600 kn. Za telefon Nokia 3110 dobili bi 8 kuna, a za Sonyev T630 1 kunu. Cijene otkupa rabljenih a ispravnih Ipada kreću se od 640 do 2200 kuna ovisno o modelu. U Hrvatskim poštama i u Mobisu naglašavaju kako je ovo jedan od načina podizanja svijesti građanima o zaštititi prirode. Ovime se građanima omogućuje da umjesto da stari uređaj bacaju u prirodu za isti dobiju neke novce i omoguće ekološko zbrinjavanje uređaja. U Hrvatskim poštama tvrde kako su u prva četiri dana od uvođenja nove usluge otkupili više od 560 rabljenih mobilnih uređaja te očekuju da će mjesečno otkupljivati nekoliko tisuća uređaja. Novčana sredstva za otkup uređaja osigurala je tvrtka Mobis - electronic Servisni centar. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.