Hrvati vole kriminalce: U drugi krug bez problema ušli kandidati za gradonačelnike koji su imali problema sa zakonom

20.05.2013. 17:56:47

Nepravomoćne sudske presude, optužnice i krivične prijave hrvatskim građanima očito nisu dovoljan razlog da zbog toga ne bi glasali za svog kandidata za gradonačelnika, pokazali su jučerašnji lokalni izbori.
Nepravomoćne sudske presude, optužnice i krivične prijave hrvatskim građanima očito nisu dovoljan razlog da zbog toga ne bi glasali za svog kandidata za gradonačelnika, pokazali su jučerašnji lokalni izbori. Tako je u drugi izborni krug ušao i nepravomoćno osuđeni dubrovački kandidat HNS/HSS/SHUS-a Andro Vlahušić, koji je u tzv. aferi Šipan dobio godinu dana zatvora uvjetno s rokom kušnje od tri godine. Županijski sud u Splitu osudio ga je zbog zloupotrebe položaja i ovlasti u kupoprodaji nekretnina na otoku Šipanu te poticanja na to kazneno dijelo. Već u prvom izbornom krugu u Virovitici premočno je pobjedio HDZ-ovac Ivica Kirin, optužen u aferi Fimi media. Bivšeg ministra unutarnjih poslova se tereti da je krajem kolovoza 2006. poništio javni natječaj za pet promidžbenih kampanja, iako je 17 tvrtki već preuzelo dokumentaciju, te odredio da se posao izravnom pogodbom sklopi s Fimi medijom. USKOK tvrdi da je Kirin to učinio unatoč mišljenju stručnog povjerenstva. Habuš vozio pijan pa odbio alkotest Nakon što su u proračunu za 2007. povećana sredstva za promidžbene kampanje, Kirin je u travnju 2007. donio odluku o prihvaćanju ponude Fimi medije kojoj je MUP za pisanje scenarija, snimanje i emitiranje radijskih i televizijskih promidžbenih poruka isplatio 16,1 milijun kuna. U USKOK-u tvrde da je zbog Kirinove zlouporabe položaja i ovlasti državni proračun oštećen za 7,3 milijuna kuna. Problema sa zakonom imao je i Varaždinac Goran Habuš (SDP/HNS/HSLS/HSU). Preuzevši mjesto gradonačelnika skrivio je prometnu nesreću i odbio alkotest na licu mjesta kad je stigla policija i tražio vađenje krvi. Ustanovljeno je kako je imao 1,6 promila alkohola. Niti 200 kaznenih prijava, od kojih je ipak većina anonimna, nije omelo zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da ostvari nadmoćnu prednost pred svojim suparnicima u Zagrebu. Osvojio je 47,3 posto glasova, više od prva tri protivnika zajedno. - Molim vas da me ne razapinjete, nikad nisam nelegalno uzeo niti mrvicu a kamo li nekom svjesno učinio zlo - izjavio je Bandić u izbornoj noći. I uz HDZ-ovca Božidara Kalmetu, koji je u Zadru s 48,4 posto glasova daleko ispred svojih protivnika, vezale su se razne afere, još iz Sanaderovog doba. Osim medijskih natpisa, kao i u Bandićevom slučaju, do danas niti jedna nije dobila sudski epilog. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.