Hrvatska i Srbija dogovorili razmjenu podataka o nestalima u Domovinskom ratu

19.06.2013. 10:19:53

Istaknut je i postignuti napredak, posebice kada je u pitanju povrat dijela dokumentacije iz Vukovarske bolnice te nedavno lociranje masovne i sekundarne grobnice u Sotinu.

Povjerenstvo Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale i Komisija Vlade Republike Srbije za nestale osobe dogovorili su u utorak razmjenu dostupnih informacija o nestalim osobama iz Domovinskog rata te usklađivanje njihova popisa prema standardima Međunarodnog odbora Crvenog križa.

Predstavnici dviju zemalja rješavanje toga pitanja ocijenili su posebno važnim za obitelji nestalih, ali i svojevrsnim doprinosom jačanju dobrosusjedskih odnosa, priopćilo je Ministarstvo branitelja nakon sastanka u Banskim dvorima na kojemu se raspravljalo o još uvijek otvorenim pitanjima, vezanima uz nestale osobe, između Hrvatske i Srbije.

Predstavnici Povjerenstva i Komisije obostrano su razmijenili dostupne informacije koje će se u idućem razdoblju podvrći provjeri te su dogovorena zajednička terenska izviđanja.

Istaknut je i postignuti napredak, posebice kada je u pitanju povrat dijela dokumentacije iz Vukovarske bolnice te nedavno lociranje masovne i sekundarne grobnice u Sotinu.

Republika Srbija izrazila je spremnost za poduzimanjem svih potrebnih aktivnosti u rješavanju otvorenih pitanja koja su bila predmet današnje rasprave, ističe se u priopćenju.

Na sastanku su sudjelovali pomoćnik ministra branitelja i predsjednik Povjerenstva Vlade RH za zatočene i nestale Ivan Grujić, zamjenica državnog odvjetnika RH i članica

Povjerenstva Jasmina Dolmagić, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa i član Povjerenstva dr. Nenad Javornik, predsjednik Komisije Vlade Republike Srbije za nestala lica Veljko Odalović, viši savjetnik u Tužilaštvu za ratne zločine u Republici Srbiji i član Komisije Milan Bekan i drugi.

U svrhu kontinuirane suradnje i intenziviranja rada na prikupljanju i provjeri informacija te izvještavanja o poduzetim aktivnostima, najavljen je sljedeći sastanak za tri mjeseca u Beogradu.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor: