Hrvatska izdala europski nalog za uhićenjem bivšeg vođe pobunjenih Srba Milana Martića

14.07.2014. 11:02:32

Martiću je Haški sud za raketiranje dosudio 35-godišnju kaznu zatvora koju trenutno izdržava u Estoniji.

Za nekadašnjim vođom pobunjenih Srba, Milanom Martićem, kako bi mu se sudilo za raketiranje Karlovca i Jastrebarskog 1995. godine, Hrvatska je izdala europski uhidbeni nalog.

Martiću je Haški sud za raketiranje dosudio 35-godišnju kaznu zatvora koju trenutno izdržava u Estoniji. Za isto će nedjelo Županijski sud suditi i bivšem zapovjedniku vojske tzv. Republike Srpske Krajine Milanu Čeleketiću koji se navodno skriva u Srbiji. Naime, sada se očekuje očitovanje Haaškoga suda i Estonije, javlja Jutarnji list.

Još 2003. godine podignuta je optužnica za raketiranje Karlovca i Jastrebarskog protiv Martića i Čeleketića. Ljudskih žrtava u tim napadima nije bilo. No, Martiću prijeti 20 godina zatvora.

Izjave koje su objavljenje na televiziji u kojima su Martić i Čeleketić priznali da su izdali zapovijed za raketiranje i da će to učiniti ponovo, smatraju se krunskim dokazima. Naime, na suđenju u Haagu krunski je dokaz bilo Martićevo javno hvalisanje da je osobno naredio granatiranje Zagreba.

  • Autor: A. Pranjić
  • Photo: screenshot, YOUTUBE
Izvorni članak možete pogledati OVDJE  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.