HRVATSKA MANJINA U SRBIJI: Vlasti Srbije onemogućuju im da ostvare svoja prava

03.12.2014. 18:37:25

Hrvatska europarlamentarka Marijana Petir u zastupničkom pitanju Europskoj komisiji navela da državne vlasti u Republici Srbiji priječe Hrvate u Vojvodini u ostvarivanju njihovih prava na jezik, kulturu i obrazovanje na materinjem jeziku, kako bi se favoriziralo Bunjevce koji se ne izjašnjavaju kao Hrvati.

Tako se Hrvatima onemogućuje da ostvare svoja prava koja su im zajamčena zakonom i međunarodnim sporazumima, ustvrdila je Petir. Europska komisija pomno prati stanje u pogledu poštovanja temeljnih prava i zaštite manjina u Srbiji, uključujući ona u vezi s hrvatskom manjinom.

“U najnovijem izvješću o napretku Srbije od 8. listopada 2014. naglašava se da je nužno posvetiti pozornost dosljednoj provedbi zakonodavstva u Srbiji, posebice u područjima obrazovanja, uporabe jezika te pristupa medijima i vjerskim uslugama na jezicima manjina, kad god za tim postoji potražnja”, stoji u odgovoru Komisije. “Također, poštovanje temeljnih prava i zaštita manjina ključni su preduvjeti za Srbiju u okviru pristupnih pregovora te se konkretno rješavaju u sklopu poglavlja 23. o pravosuđu i temeljnim pravima. Napredak Srbije u okviru pristupnih pregovora ovisi o pripremi i učinkovitoj provedbi posebnog akcijskog plana koji treba biti usmjeren na učinkovitu provedbu postojećih odredaba o zaštiti manjina te kojim se uzimaju u obzir preporuke u okviru trećeg mišljenja Savjetodavnog odbora za Srbiju u kontekstu Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina”, ističe se u odgovoru Europske komisije. Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.