HRVATSKA NA PRAGU BANKROTA: Ovu vam je katastrofu Vlada pokušala prešutjeti!

04.05.2015. 20:31:20

Vlada je u sredini ove godine morala reći kako ne može nastaviti s planom koji si je zadala krajem prošle godine. To je već dovoljan dokaz da je Hrvatskoj "voda došla do grla". Hrvatska je pred financijskim rasulom, a odluka Vlade s 225. sjednice da privremeno obustavi izvršavanje Državnog proračuna RH to samo potvrđuje. Drugim riječima, državni proračun više ne vrijedi. Iako je ovo vjerojatno zadnje pravo upozorenje koje će građani dobiti, medijska se javnost ovom značajnom trenutku gotovo uopće nije posvetila. Postavlja se pitanje što je to hrvatskim medijima bitnije od toga da im država možda vrlo skoro neće moći isplatiti plaće, mirovine, socijalne naknade i slično… No, možda mediji u službi vlasti samo žele sakriti ovaj događaj od javnosti. Posljedica ove odluke jest da je Kukuriku koalicija prokockala onu zadnju trunku povjerenja koju su neki građani prema njoj imali jer sad već i vrapci na grani znaju da je Vlada potpuno zakazala. “Mjere privremene obustave izvršavanja Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2015. godinu (dalje u tekstu: Mjere privremene obustave) uvode se kako bi se u cijelosti usvojile preporuke Vijeća Europske unije u svrhu rješavanja prekomjernog deficita”, stoji u službenoj odluci Vlade. Iz ovoga se vidi da je Vlada je napokon popustila pod pritiskom Europske unije koja inzistira na potpuno novim mjerama štednje. Veliki plan Zorana Milanovića bio je da ih spase sredstva iz Europskih fondova. Više od 8 milijardi eura već nam je na raspolaganju od 1. siječnja ove godine, no realnost je da od navedene cifre Hrvatska najvjerojatnije neće “povući” ni prebijenog centa. Vlada postaje sve očajnija jer joj polako ponestaje mjesta gdje mogu rezati, a da građani to ne osjete na vlastitom džepu. Idu li rezovi i na džepove građana?! Da bi proračun opet postao važeći, Vlada će krenuti u neke prilično bolne rezove te je u svom rješenju dala i prijedlog rebalansa. Kako doznajemo, Vlada misli ovim rebalansom uštedjeti novih 842,2 milijuna kuna, a od toga će se nešto više od pola (435,2 milijuna kuna) ići izravno iz proračuna, dok će se ostalih 407 milijuna uzeti iz takozvanih “izvanproračunskih korisnika”. Tako će Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje morati smanjiti rashode da 100 milijuna kuna, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za još 100 milijuna kuna, Hrvatske vode za 102 milijuna kuna i na kraju Hrvatske ceste za 105 milijuna kuna. Ono što bi se moglo izravno odnositi na građane jest smanjenje troškova HZZO-a koji se oduvijek nalazi u financijskim problemima. Kako je HZZO izuzet iz državnog proračuna, nije isključeno da će poskupjeti trošak dodatnog zdravstvenog osiguranja, što bi mogao biti novi udarac na džepove građana. No, ne treba donositi preuranjene zaključke, nego sagledati situaciju kakva je. Vlada je u sredini ove godine morala reći kako ne može nastaviti s planom koji si je zadala krajem prošle godine. To je već dovoljan dokaz da je Hrvatskoj “voda došla do grla”.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.