Hrvatska nije demokratska ni pravna država sve dok Vukovar ima više birača nego stanovnika

04.09.2013. 09:25:48

U sadašnjem trenutku malo se tko sjetio ukazati da u Vukovaru prema posljednjem popisu stanovništva živi 27 683 stanovnika, a da je u biračkim spiskovima upisano 32 612 birača, dok da konfuzija bude još veća i manipulacija olakšana prema policijskoj evidenciji u Vukovaru se vodi 42 231 osoba s mjestom prebivališta. Samo po tom podatku Hrvatsku se ne može smatrati državom u kojoj je na snazi vladavina prava, jer se ovdje radi o prijevari, pa u skladu s time u širem smislu ni državom koja je demokratski ustrojena.

Posljednji događaji u Vukovaru opravdanim revoltom branitelja i građana Vukovara zbog postavljanja ćiriličnih ploča na javnim zgradama potpuno su zanemarili temeljnu činjenicu kako se to moglo dogoditi. Jednostavnim rječnikom rečeno to se dogodilo velikom prijevarom u kojoj su sudjelovali organi hrvatske vlasti a koju svojim izjavama podržavaju brojni političari na čelu ni manje ni više s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem. Prijevara u kojoj sudjeluju organi vlasti sastoji se u tome što je odluka temeljena na Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina donesena na temelju lažnih podataka. U sadašnjem trenutku malo se tko sjetio ukazati da u Vukovaru prema posljednjem popisu stanovništva živi 27 683 stanovnika, a da je u biračkim spiskovima upisano 32 612 birača, dok da konfuzija bude još veća i manipulacija olakšana prema policijskoj evidenciji u Vukovaru se vodi 42 231 osoba s mjestom prebivališta. Samo po tom podatku Hrvatsku se ne može smatrati državom u kojoj je na snazi vladavina prava, jer se ovdje radi o prijevari, pa u skladu s time u širem smislu ni državom koja je demokratski ustrojena.

Očito je dakle da u slučaju Vukovara nisu poštovana ni manje ni više nego tri zakona: Zakon o prebivalištu, Zakon o boravištu i Zakon o popisu birača. Nepoštivanje tih zakona dovelo je do toga da srpska manjina u Vukovaru sačinjava više od 33 posto stanovništva što je temelj iz Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina da imaju pravo na dvojezične natpise. U više navrata je upozoravano iz različitih izvora kako bi se evidencija stanovništva u Vukovaru trebala dovesti u red, ne samo zbog postotka pripadnika srpske manjine, nego i zbog lokalnih i saborskih izbora. Ta upozorenja  jednostavno su ignorirana na razini vlasti, pa upravo smiješno zvuči izjava ministra uprave  Arsena Bauka da se u Vukovaru samo provodi hrvatski zakon, kad je on sam propustio da izvrši primjenu  spomenuta tri zakona koja bi broj stanovnika i onih s prebivalištem bitno smanjila na račun postotka srpske nacionalne manjine. Opće je poznato daveći broj pripadnika srpske nacionalne manjine prijavljenih u Vukovaru živi u Srbiji, a u Hrvatskoj koristi pogodnosti i sudjeluje na lokalnim i saborskim izborima. Arsen Bauk je uoči posljednjih lokalnih izbora bio i te kako revnostan kad je policija takvu provjeru provela u Vrgorcu, gdje je ustanovljeno da na adresama postoji oko 1000 ljudi koji tu ne stanuju.  Arsen Bauk je kao resorni ministar najveći krivac što je do incidenata u Vukovaru uopće došlo, pa bi trebalo tražiti njegovu ostavku, ali to ne može pokrenuti vodeća oporbena stranke HDZ jer je i sama za vrijeme Sanaderove Vlade sudjelovala u usvajanju zakona koji je srpskoj manjini dao pravo na dvojezične natpise. S druge strane Baukov šef premijer Zoran Milanović, opterećen svojom jugoslavenskom prtljagom čak naziva pripadnike srpske manjine kao svoje glasače jednostavno Srbima, iako to oni, govoreći političkim rječnikom, nikako ne mogu biti, budući da je Hrvatska nacionalna država hrvatskoga naroda i nacionalnih manjina koje u njoj žive.

Pozivanje na poštivanje zakona u ovom slučaju je najobičnije licemjerje, kojega je demonstrirao i sam predsjednik Republike Ivo Josipović. On je pozvao sve one koji su aktivni u politici, dakle i samoga sebe 'da budu odgovorni, da budu na visini poslanja koje imaju kao političari i učine sve da zakon bude poštovan'. Naravno predsjednik Josipović pri tome misli na Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, a ne na tri zakona koje vlasti nisu poštovale što je njihovim zaobilaženjem dovelo do sadašnjeg napetog stanja u Vukovaru. Kad je već riječ o predsjedniku Republike on je jedan od vodećih političara koji na razne načine ne poštuje zakone, počevši od ustanovljenja njegovog ureda u kojemu mu je jedan od vodećih savjetnika britanski Srbin dr. Dejan Jović, te do sramotnog odgovora na tvrdnju srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića da je Vukovar srpski grad, na što Ivo Josipović nije kategorički odgovorio da je Vukovar hrvatski grad nego da je to grad u kojemu žive Hrvati i Srbi.

Jednako se može kazati i za priopćenje koje je izdala Vlada u kojemu se pozivaju sve stranke da se distanciraju od gaženja temeljnih vrijednosti demokracije. Za Vladu 'temeljna vrijednost demokracije' očito nije poštivanje zakona koji su doveli do apsurdne situacije u Vukovaru s prenapuhanim brojem osoba s prebivalištem u gradu, te većim brojem birača od službenog popisa stanovništva. Konačno treba analizirati i izjavu saborskog zastupnika i predsjednika Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca koji svojom politikom osobito u posljednje vrijeme potstiče napetost između hrvatskih vlasti i srpske nacionalne manjine. On je i ovj puit divonstrirao dvostruka mjerila kad se događaju ovakvih incidenti, jer za njega postoje incidenti samo na hrvataskoj strani, ali ne incidenti koje izazviaju pripadnici srpske manjine osobito u istočnoj Slavoniji. Po njemu događaji u Vukovaru su poruke netolerancije, ali za njega nisu poruke netolerancije tri prsta koje provokativno pripadnici srpske manjine upotrebljavaju u raznim zgodama u tom dijelu Hrvatsku, ili divljanje i provokacije srpskih navijača na nedavnim košarkaškim utakmicama u Vukovaru. Pupovac je pozvao sve političke stranke u Hrvatskoj na poštivanje zakona, ali po njemu to su samo zakoni koji idu u prilog, bez obzira jesu li temeljeni na realnim činjenicama, srpskoj nacionalnoj manjini koja je u Hrvatskoj zaštićena zahvaljujući popustljivosti vlasti kao ni jedna druga manjina u Europi, a da se ne govori o hrvatskoj manjini u Srbiji.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.