Hrvatska okovana ledom, no nakon Gordona dolazi ciklona Hera! Pripremite se na nove oborine i minuse!

26.01.2014. 17:40:34

1_218149

U unutrašnjosti je u utorak moguć mjestimičan snijeg dok se na Jadranu očekuje kiša, te se mogućnost snijega na morskim dijelovima ne isključuje.

Zima nam je napokon došla na vrata. U nedjelju ujutro u nekim gradovima Hrvatske temperature se spustila i na -10 stupnjeva Celzijevih. Najnižu temperaturu zabilježilo je Đakovo sa -11 stupnjeva, te slijede Beli Manastir, Bilogora, Gospić, Osijek, Slavonski Brod, Udbina i Virovitica s -10. Na Griču u Zagrebu je izmjereno -5 stupnjeva. U kopnenom području i na sjevernom Jadranu vrijeme u nedjelju biti će promjenjljivo oblačno s najviše sunčanih razdoblja u Slavoniji. U najzapadnijim krajevima mjestimice je moguće malo snijega, na sjevernom Jadranu kiše i snijega. U Dalmaciji će prevladavati sunčano. Vjetar će biti slab, na Jadranu umjerena i jaka, u Dalmaciji na udare mjestimice olujna bura i sjeverac. Najviša temperatura bit će između -5 i 0, na Jadranu od 5 do 10 Celzijevih stupnjeva, javlja DHMZ. U ponedjeljak se očekuje više oblaka te će krajem dana prema zapadnim predjelima biti malo snijega, dok je na sjevernom Jadranu moguća kiša. Većinom umjereno, ponegdje i jako jugo zapuhati će na Jadranu. Bit će hladno, ujutro u unutrašnjosti s umjerenim i jakim mrazom, ali na kontinentu ipak nekoliko stupnjeva toplije nego u nedjelju.

Odlaskom ciklone Gordon nad jugoistok Europe i njegovim popunjavanjem, vrijeme se stabilizirala, no stabilno vrijeme neće dugo potrajati, javlja Crometeo. Jaka ciklona koja je nad Atlantikom već sada utječe nad sjeverozapadnom Europom. Tijekom nedjelje i ponedjeljka ciklona će sve naglašenije djelovati na vrijeme u Irskoj i Velikoj Britaniji. U središtu ciklone tlak zraka past će ispod 950hPa, tako da će to biti još samo jedna iznimno snažna ciklona koja će pogoditi spomenuto područje ove zime. U ponedjeljak će njen frontalni sustav stići do zapadnog Sredozemlja gdje će se formirati sekundarni ciklonalni centar. Crometeo tim je ovu ciklonu nazvao Hera i u Hrvatskoj će na vrijeme značajnije početi utjecati od utorka. U unutrašnjosti je u utorak moguć mjestimičan snijeg dok se na Jadranu očekuje kiša, te se mogućnost snijega na morskim dijelovima ne isključuje. Utorak oblačan i hladan na kopnu, u većini krajeva s povremenim snijegom dok se obilnije oborine očekuju u Dalmaciji. Uz obalu, osim kiše, ponegdje može biti i susnježice, uglavnom na sjevernom Jadranu, dok se snijeg očekuje u zaobalju. Umjerena do jaka bura puhat će na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, te se južnije od Šibenika očekuje umjereno do jako jugo koje će slabiti u drugom dijelu dana. Najviše dnevne temperature bit će na sjevernom Jadranu i Dalmatinskog zagori od dva do sedam Celzijevih stupnjeva, uz obalu i na otocima Dalmacije od sedam do 12 stupnjeva. Sve do kraja tjedna ova ciklona će djelovati na naše krajeve. Nešto topliji zrak počet će se donositi sredinom tjedna, te se od srijede do kraja tjedna na Jadranu očekuju obilnije kiše. Oborina će biti i unutrašnjosti ali će temperature biti granične, mogući su kiša i snijeg. Očekuje se i ledena kiša koja se u dodiru s tlom smrzava.

Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.