Hrvatska sramota: Silovatelj Vukovarki unatoč presudi i dalje uživa u slobodi!

12.09.2013. 19:41:42

Podsjetimo, osuđeni ratni zločinac Dušan Ivkošić živio u Hrvatskoj i čak radio u MUP-u, koji ga je nakon optužbe 'za kaznu' suspendirao, a shodno tome i dobivao 50 posto od ukupnog dohotka. Za njega se također pobrinuo i sindikat koji mu je ishodio besplatnog odvjetnika, pa se može reći da je ovaj ratni zločinac najnormalnije živio u susjedstvu nesretnih žrtava koje ni danas ne dobivaju nikakvu podršku

Ovih dana se opet aktualizira pitanje žena – žrtava jednog od najužasnijeg ratnog zločina, silovanja. Njihov odvjetnik Željko Dumančić koji s velikim žarom istjeruje pravdu u njihovo ime, za portal Dnevno rekao je:

- Stvari se malo - pomalo pomiču i nadam se da će sve te nesretne žene biti obeštećene. Unatoč konstantnom zatvaranju vrata pred nosom, ne gubi se nada da će pasti povez s očiju božice pravde i da će svi počinitelji biti procesuirani, a žrtve silovanja doživjeti olakšanje. Za početak, treba ih se zaštititi novim ili makar nadopunom zakona kojim bi se žrtve silovanja u ratu gledale izolirano -  rekao je Dumančić.

Ipak, koliko god se truda uložilo u, za početak, prijavljivanje silovanja, privođenje, procesuiranje, dokazivanje, pa i presudu, silovane žene teško nalaze unutarnji mir i zadovoljstvo. To je pokazao slučaj Dušana Ivkošića koji je prije točno godinu dana pobjegao prije izricanja presude kojom je osuđen na pet i pol godina nakon što je nazočio svim suđenjima! Ovaj sramotan propust hrvatskog pravosuđa bio je još je jedna pljuska svim ženama koje su bile žrtve sustavnog iživljavanja u jezivim, vukovarskim logorima, podrumima, skladištima i prljavim sobama u kojima su bile seksualne robinje srpskih vojnika.

Srpski silovatelj radio u MUP-u, dobio besplatnog odvjetnika pa - pobjegao

- Ja sam još uvijek u nevjerici. On je jednostavno, na očigled svih, odšetao preko granice i mi od tada čekamo reakciju Srbije u nadi da će tamo biti uhićen i odležati kaznu koja je u međuvremenu postala pravomoćna iako je, ako mene pitate, sramotno mala. Dobio je samo šest godina – kazao je razočarani odvjetnik.

Podsjetimo, osuđeni ratni zločinac Dušan Ivkošić živio u Hrvatskoj i čak radio u MUP-u, koji ga je nakon optužbe 'za kaznu' suspendirao, a shodno tome i dobivao 50 posto od ukupnog dohotka. Za njega se također pobrinuo i sindikat koji mu je ishodio besplatnog odvjetnika, pa se može reći da je ovaj ratni zločinac najnormalnije živio u susjedstvu nesretnih žrtava koje ni danas ne dobivaju nikakvu podršku niti im je osiguran bilo kakav status. Na kraju je, unatoč trudu odvjetnika i mučnim iskazima, 'promilio' institucijama kroz prste. Tako su Vukovarke ostale bez jedine satisfakcije u tom trenutku.

- Ivkošić je umakao i to je nenadoknadiva šteta. Srećom, prije dva mjeseca uspješno je završeno suđenje Ljubinku Radoševiću i Vojislavu Grčiću koji su dobili po dvanaest godina zbog posebno okrutnog silovanja Zorane M. u Dalju koju sam također zastupao. Imamo sada i ovih 18 uhapšenih u Trpinji tako da... pravda je spora, ali dostižna – optimistično zaključuje odvjetnik Željko Dumančić.

Slučaj nesretne Zorane M. koji je nedavno dobio epilog naročito je potresao javnost. Osuđenici su u kolovozu 1991. godine, tada 20-godišnju djevojku, silovali pred njezinim roditeljima, te dvije malodobne sestre i bratom. Zorana M. je zatrudnjela i rodila sina. Njezin sin je samo jedno od 240 djece koja su rođena kao posljedica sustavnog silovanja.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.