HUZPPP: "Ukoliko ministar ne ispuni zahtjeve koji se tiču osnovnih ljudskih prava, ustrajat ćemo na njegovoj smjeni!"

18.12.2013. 12:00:08

Đula Rušinović Sunara i Ostojić

Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata na sjednici Predsjedništva od 14. prosinca 2013. godine donijela je jednoglasnu Odluku o raskidanju Ugovora s Ministarstvom zdravlja oznake KLASA: 230-02/13-01/22; URBROJ: 534-07-1-3-1/5-13-3 od 16. srpnja 2013. godine, kao i zahtjev za razrješenje s funkcije ministra zdravlja, prof. dr. sc. Rajka Ostojića. Ovim povodom je sazvana konferencija za novinare za 18. prosinca za koju smo pripremili materijale u obliku priloga koji daju detaljna pojašnjenja:

            · Otvoreno pismo Vladi RH;

            · Pismo Ministarstvu zdravlja sa zahtjevom za raskid ugovora uz obrazloženja i    

              prijedlog sporazumnog raskida ugovora;

            · Izvadak iz biltena 66 "Vaša rubrika";

            · Pismo Ministra zdravlja o tekstu rubrike u biltenu;

            · Naš odgovor na pismo Ministra;

Radi se o intervenciji u izvedbu projekta iz gore spomenutog Ugovora, kojom se odbija financirati bilten broj 66 uz obrazloženje kako se tekstom pisma čitatelja te komentarima od strane Udruge ugrožavaju preventivni programi MInistarstva zdravlja. Činjenično, radi se o cenzuri naših stavova te guranju pod tepih teme koja se sve više propituje u javnosti i na koju stručnjaci ne daju dovoljno jasne odgovore. Ovo je nedopustiva intervencija kojom se brani pravo na propitivanje istine pa čak i zagovaranje takvog ljudskog prava.

Novinarima dajemo ovdje na uvid i tekst iz našeg biltena, pismo kojim se odbija financirati bilten broj 66 iz sredstava projekta (koji se odnosi na promicanje ljudskih prava!), kao i pismo kojeg smo uputili Ministru kao našu reakciju.

Kako nismo zaprimili Ministrov odgovor na našu reakciju, sazvali smo sjednicu Predsjedništva te donijeli Odluku kako je navedeno na početku.

17. prosinca, nakon što smo odaslali službene pozive za ovu konferenciju svim novinarima, dobili smo poziv Ministra zdravlja te smo u razgovoru naznačili kako smo revoltirani s gore već opisanom situacijom. Također smo naveli i kako smo sazvali konferenciju za novinare. Ministar je dao usmeno jamstvo kako će 18. prosinca po povratku u Zagreb, proučiti detaljno sve materijale osobno i kako mu to nije bilo moguće iz objektivnih razloga, kako štrajka zdravstvenih radnika tako i drugih obaveza. Izjavio je kako nije u njegovom habitusu da bude nedemokratičan te da će se oglasiti na naše zahtjeve u roku dva dana, a da izravne zahtjeve dostavimo 18. prosinca.

U jučerašnjem dogovoru sa zainteresiranim roditeljima i uz konsenzus svih članova Predsjedništva udruge donešena je odluka o sastavljanju dolje naznačenih zahtjeva te davanju roka za ispunjenje istih sukladno naznačenim rokovima. Ovdje javno iznosimo te zahtjeve i rokove te tražimo od vas novinara i svekolike  javnosti da zajedno s nama prati daljnja događanja.

Mi smo za suradnju i rješavanje problema i svačiju dobru volju poštujemo. Nemamo interes u destabilizaciji Vlade i od najvećeg nam je interesa doprinijeti poboljšanju zaštite ljudskih prava korisnika zdravstvenih usluga te u tom smjeru djelujemo 15 godina. U slučaju neizvršenja zahtjeva i neispunjavanju rokova, ustrajat ćemo na svojem prvotno utvrđenom zahtjevu.

Krajnji je rok da se poduzmu konkretni potezi u zaštiti ljudskih prava korisnika zdravstvenih usluga, a aktualna zbivanja koja su inicirana roditeljima suočenih s problemom netransparentnosti postojeće zakonske obaveze vakcinacije djece, pokazuje kako se o ljudskim pravima korisnika ne promišlja ni dostatno, a niti utemeljeno na demokratskim načelima.

Protivimo se ograničavanju ljudskih prava bez argumenata i bez preuzimanja odgovornosti i obaveza nastalih pojavom mogućih ozbiljnih posljedica. Jasnije rečeno: ili se neće ograničavati ljudska prava ili će se preuzeti odgovornost za moguće posljedice.

Postojeće stanje je upravo takvo da se zakonom ograničavaju ljudska prava i slobode zbog viših društvenih interesa, a posljedice padaju na teret onih kojima su ljudska prava ograničena dok im društvo okreće leđa.

Takva situacija ne može opstati i tražimo njeno rješavanje.

Tražimo da se ovaj problem osvijesti te da Ministar zdravlja prihvati svoju odgovornost, to jest odgovornost funkcije koju obnaša te prihvati naš zahtjev za trenutačnim pokretanjem aktivnosti koje će ovaj problem razriješiti.

Ministru zdravlja smo jutros dostavili 2 osnovna zahtjeva s rokom izvršenja do 30. prosinca 2013. godine te zahtjev za daljnje aktivnosti uz također naznačene rokove.

1. zahtjev

Tražimo da se do 30. prosinca oforme radne skupine za izradu zakonskog okvira za osnivanje instituta neovisnih zastupnika prava pacijenata te izmjenu Zakona o zaštiti prava pacijenata, da u iste budu uvrštena 3 stručnjaka iz Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata, prijedlozi zakona da budu izrađeni do najkasnije 30. travnja 2014. te stave na javnu raspravu tijekom svibnja 2014. godine, a upute u redovnu saborsku procedure u lipnju 2014.

2. zahtjev

Tražimo da nam se do 27. prosinca 2013. godine dostave službeni pismeni odgovori na ovdje predočena pitanja, koja smo već jutros dostavili Ministu zdravlja, a  nastavno da MInistarstvo zdravlja organizira javnu stručnu raspravu na kojoj ćemo akreditirati grupu roditelja koji će moći u izravnom razgovoru  dobiti i dodatna pojašnjenja s rokom izvedbe do 30. prosinca 2013. godine.

Predložili smo i da se upriliči  izravni radijski ili televizijski prijenos rasprave jer se radi o sadržaju od najšireg društvenog interesa. 

Pitanja:

1) Koje su zemlje ukinule zakonsku obvezu cijepljenja, zbog čega i kako se to odrazilo na epidemiologiju zaraznih bolesti?

- navesti izvore informacija;

- broj oboljele djece od dječjih bolesti prije i nakon ukidanja obaveze cijepljenja od istih u tim zemljama;

- smrtnosti od istih bolesti prije i poslije ukidanja obaveze cijepljenja;

- broj procijepljene djece prije i poslije ukidanja obaveze cijepljenja u prvoj godini te narednim godinama do danas;

2) Na temelju kojih su istraživanja pojedina cjepiva iz Kalendara obaveznog cijepljenja odobrena za primjenu (navesti istraživanja za svako pojedino cjepivo)?

3) Na kojim se konkretnim dugoročnim istraživanjima temelje tvrdnje nadležnih stručnjaka da su cjepiva sigurna, to jest da nemaju odgođenih štetnih učinaka (navesti istraživanja za svako pojedino cjepivo)?

4) Kako se objašnjava rastuća količina znanstvene i stručne literature (desetine knjiga) koja problematizira i kritizira vakcinaciju?

5) Koja su opravdanja za ograničavanje ljudskih prava i sloboda na temelju ovih predočenih pokazatelja, to jest koji su argumenti ZA, a koji su PROTIV.

Sukladno dobivenim pismenim odgovorima te nakon mogućnosti izravnog sučeljavanja sa stručnjacima koji će im dodatno pojasniti stručne stavove, roditelji će do 15. siječnja 2014. godine utvrditi svoje stavove i zaključke u odnosu na pitanje pod 5), te ih dostaviti Ministarstvu zdravlja.

Očitovanje Ministarstva zdravlja na zaključke roditelja očekujemo do 31. siječnja 2014. godine.

Držimo da rokovi nisu prekratki jer struka ima te odgovore i dostatno je vremena da ih se stavi na papir, a uvjereni smo kako je javnu raspravu moguće organizirati i u daleko kraćem roku. Također nam je poznato kako za oformljenje stručnih radnih skupina koje bi radile na spomenutim zakonskim rješenjima ne treba više od nekoliko dana. Stoga za ispunjenje naših zahtjeva treba samo dobra volja. Ukoliko se kaže da dobre volje ima onda ovim samo tražimo da se istu i djelima potvrdi, a mi stojimo na raspolaganju.

 

                                                                  Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata

                                                            predsjednica mr.sc. Đula Rušinović Sunara, dr. med.

 

Prilozi uz izjavu za medije:

            · Izvadak iz biltena 66 "Vaša rubrika";

            · Pismo Ministra zdravlja o tekstu rubrike u biltenu;

            · Naš odgovor na pismo Ministra

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.