'Hrvatski branitelj Veljko Marić ostavljen je kao zadnje smeće, a bivši udbaši se brane na nož'

17.09.2013. 17:04:05

Marić je, kao vozač, godinama putovao kroz Srbiju i nikada mu se ništa nije dogodilo, sve do travnja 2010. godine, kada je "uhićen na srbijansko-bugarskoj granici, jer su njegovo ime našli na nekom papiriću. Tek odonda su za njega počeli sakupljati dokaze, a slali su iz Bjelovara. Na sudu su se kao svjedoci pojavili neki (Hrvati!) koji uistinu nemaju veze s ovim događajem.

To što hrvatski branitelj Veljko Marić svoje dane i dalje broji u srpskom zatvoru Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. smatra "sramotno da sramnije ne može biti". Marića je sudsko vijeće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo, kažu, "na drastičnu kaznu od čak 12 godina zatvora". Optužen je za zločin nad civilnim stanovništvom i ubojstvo civila Slijepčevića 1991. na području Grubišnog Polja.

U svom reagiranju, koje potpisuje Mladen Pavković, Udruga ističe da se u "presudu se ističe da protiv njega nije svjedočila ni supruga od ovog navodnog civila, a ona je bila jedini očevidac ovog ubojstva". Veljko Marić je, kao vozač, godinama putovao kroz Srbiju i nikada mu se ništa nije dogodilo, sve do travnja 2010. godine, kada je "uhićen na srbijansko-bugarskoj granici, jer su njegovo ime našli na nekom papiriću. Tek odonda su za njega počeli sakupljati dokaze, a slali su iz Bjelovara. Na sudu su se kao svjedoci pojavili neki (Hrvati!) koji uistinu nemaju veze s ovim događajem, a sucima je bilo najvažnije da netko nešto kaže protiv ovog branitelja, koji je u trenutku ovog ubojstva bio redovni pripadnik Hrvatske vojske, koja je u to vrijeme bila angažirana na čišćenju sela u kojemu se to dogodilo".

Marić je osuđen na 12 godina, dok je, za usporedbu "Veselin Šljivančanin od Haaškkog suda dobio je tek 10 godina zatvora, i već je na slobodi, Momčilo Perišić, bivši načelnik Generalštaba zločinačke JNA je oslobođen, Kadijević, zločinac nad zločincima nikada nije bio ni procesuiran, oslobođeni su i Jovica Stanišić bivši načelnik srpske Državne bezbjednosti, Frenki Simatović, zapovjednik četničkih specijalnih jedinica koje su klale i rušile po Hrvatskoj i tako dalje i tako redom".

Podsjećaju da "nitko od srpskih zločinaca (zapovjednog kadra) nikada nije odgovarao za masovna ubojstva civila u Vukovaru, Škabrnji, Lipiku, Osijeku, Pakracu, Zadru, Ćelijama, Voćinu". Prozvali su i ministra branitelja Predraga Matića, za kojeg kažu da je "nekim svojim izjavama "pokopao" Veljka Marića. I to on koji obilazi partizanske spomenike, gdje mašu sa jugoslavenskim zastavama i sviraju "Marš na Drinu" i plešu "Žikina kola", a ne može ga se vidjeti na mjestima gdje su nakon II. svjetskog rata ubijani nevini hrvatski civili. Taj i takav ministar kojeg podržavaju još samo one udruge, ili bolje rečeno njihovi čelnici, kojima dodjeljuje financijska sredstva, ističe da je on "odgovoran Vladi", da je "na strani SDP-a", a s druge pak strane predstavlja – hrvatske branitelje (!?), od kojih se i dalje, nakon objavljivanja njegova Registra hrvatskih branitelja, relativno mnogo ljudi, koji su bili prvi kad je trebalo, ubijaju kao muhe".

Istaknuli su da nitko od "državnih i inih struktura nitko nije zainteresiran ni da se Veljko Marić prebaci iz Srbije na odsluženje daljnje kazne u Hrvatsku. Izraelci bi nekog svog vojnika da mu se to dogodi već odavno izbavili, ako ništa drugo zamijenili bi ga. A nama, odnosno njima,  je svejedno".

Podsjetili su i na nedavnu kvalifikaciju utakmicu Srbije i Hrvatske u Beogradu kada je javno spaljena hrvatska himna, kada su vikali "Ubij ustaše" te se od zviždanja nije čula hrvatska himna. "Nitko se od čelnika hrvatske politike koji su bili nazočni ovom skupu nije bunio, nitko nije protestirao. Čak su nakon utakmice govorili kako su Srbi odlični domaćini. A nevini Veljko Marić, kad mu dođe obitelj u posjetu, može s njima razgovarati "preko stakla". Za njega se ne osnivaju Zaklade, za njegovu obitelj nema državne potpore, nema čak kako rekosmo ni volje i želje da kao hrvatski vojnik odsluži kaznu u Hrvatskoj".

Pitaju se u kojoj "zemlji ima da država koja je bila agresor sudi vojnike koji su oslobađali i branili državu? I kako to da je u svemu tome Veljko Marić "izolirani slučaj", da je Srbija za nešto takvoga samo njemu sudila? Neki od onih agresorskih vojnika koji su dan i noć po osobnim izjavama klali na Ovčari dobili su tek koju godinu više. Može li se to usporediti, poglavito, kako rekosmo, sa presudom jednom od najvećih krvnika Šljivančanina, ili pak Kadijevića koji uopće nije ni procesuiran, i kojem Hrvatska može staviti "soli na rep"? Toj i takvoj Hrvatskoj je važnije da zaštiti udbaša, navodnog ubojicu Perkovića, nego da uhiti Kadijevića, ili pomogne onom koji ih je branio dok su oni u vrijeme rata u podrumima kartali ili gledali televiziju".

UHBDR91. Traži da "određene pravne i ine državne institucije iz Hrvatske odmah, dakle odmah, učine sve da Veljko Marić bude premješten u jedan od zatvora u Hrvatskoj, te da se njegovoj obitelji pomogne (ima suprugu i troje djece). Ako se u Hrvatskoj "na nož" mogu braniti bivši udbaši, navodne ubojice ala perkovići, zbog čega smo ostavili jednog Hrvata kao "zadnje smeće" koji je oružjem branio i obranio hrvatsku državu?".

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.