Hrvatski nogometaši i Dalić nisu klečali: Englezi kleknuli kako su i najavili, ali su izviždali intoniranje hrvatske himne

14.06.2021. 09:28:00

Hrvatski reprezentativci i izbornik Zlatko Dalić nisu klečali prije prve utakmice na Euru, protiv Engleske na Wembleyju. 

Englezi su, s druge strane, klečali. 

“Hrvatski nogometni savez smatra da svi igrači imaju pravo na svoje mišljenje o ovakvim temama i pravo na odabir kako će se prema tome postaviti. Hrvatski reprezentativci zajednički su odabrali prije utakmice s Belgijom kako neće klečati te su mirnim stavom poštovali klečanje svojih belgijskih kolega. Hrvatski nogometni savez poštuje stav hrvatskih reprezentativaca te neće nametati obvezu klečanja koje u kontekstu hrvatske kulture i tradicije ne predstavlja simbol borbe protiv rasizma ili diskriminacije”, objasnio je HNS prije Eura.

Poručili su i kako klečanje u znak podrške pokretu BLM (Black Lives Matter) nije dio UEFA-ina protokola te da hrvatski igrači nisu obavezni klečati.

Engleski reprezentativci kleknu prije svake utakmice, a tako će biti i na Europskom prvenstvu, što se ne sviđa svim navijačima i to jasno daju zvižducima do znanja.

Zasad se zna da će uz Engleze sasvim sigurno kleknuti Velšani, Danci, Finci, Belgijci i Austrijanci, a u dosadašnjim utakmicama kleknuli su Francuzi, Nizozemci i Portugalci. Iako nisu službeno izrazili stav očekuje se da će oni klečati i dalje.

Zašto je odluka Hrvatske da neće klečati potpuno ispravna?

“Ne vidim niti jedan razlog zbog kojega bi hrvatski reprezentativci trebali klečati na utakmicama kao dio globalističkog ljevičarskog Black Lives Matter općeg rituala. Kakve veze mi imamo s kolonijalizmom, robovlasništvom pa čak i sporadičnim rasizmom?
Neka kleče oni koji imaju razloga osjećati se krivima!”, objavio je Igor Peternel (DP) na svom Facebook profilu. Ako pogledate popis zemalja čiji reprezentativci kleče jasno je kako je riječ većinom o zemljama koje su imale svoje kolonije. Hrvatska nogometna reprezentacija odluku je donijela na potpuno ispravan način jer u kontekstu hrvatske kulture i tradicije klečanje ne predstavlja simbol borbe protiv rasizma ili diskriminacije i to nema nikakve veze s Hrvatskom. 

Podsjetimo, klečanje uoči utakmice nije dio UEFA-ina protokola, pa nije ni obvezno, niti to može i smije biti obveza spotašima.

Moramo nadodati, da su u "borbi" protiv rasizma, engleski navijači, zviždali intoniranje hrvatske državne himne, e Englezi, niste kleknuli za narod koji je ginuo početkom devedestih za slobodu svoje Hrvatske. 

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: Miroslav Herceg/Foto:fah

Autor: