Hrvatski pregovarač sa EU: Milanovićeva izjava je skandalozna, kao iz vremena kad je Crkva bila proganjana

27.06.2013. 17:33:48

'Naime, kao jedan od pregovarača Republike Hrvatske sa Europskom unijom, neugodno sam zatečen i pogođen (kao i većina građana hrvatske), posljednjim zbivanjima oko pokušaja izmjene već prihvaćenog Europskog uhidbenog naloga, a sve u svrhu zaštite osobe koja bi za svoja nedjela pred zakonom trebala odgovarati, a čime bi hrvatska vlast napokon bila spremna izraziti političku volju i stvarno se suočiti sa zločinima s kojima do sada nije bila spremna suočiti se – onim komunističkim, sukladno Europskom duhu i rezolucijama.'', kaže Mate Brstilo. Dr.sc Mate Brstilo, voditelj radne skupine Pregovora RH i EU, Poglavlja 12. Sigurnost hrane, veterinarstvo i fitosanitarni nadzor, obratio se otvorenim pismom predsjedniku RH Ivi Josipoviću i premijeru Zoranu Milanoviću. Brstilo odgovara na poziv na središnju proslavu ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Pismo prenosimo u cijelosti. 'Poštovani, Uz zahvalu na Vašem pozivu i ukazanoj mi časti da sudjelujem na domjenku i središnjoj svečanosti u prigodi pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji u nedjelju 30. lipnja 2013.godine, nažalost Vaš poziv neću moći prihvatiti. Naime, kao jedan od pregovarača Republike Hrvatske sa Europskom unijom, neugodno sam zatečen i pogođen (kao i većina građana hrvatske), posljednjim zbivanjima oko pokušaja izmjene već prihvaćenog Europskog uhidbenog naloga, a sve u svrhu zaštite osobe koja bi za svoja nedjela pred zakonom trebala odgovarati, a čime bi hrvatska vlast napokon bila spremna izraziti političku volju i stvarno se suočiti sa zločinima s kojima do sada nije bila spremna suočiti se – onim komunističkim, sukladno Europskom duhu i rezolucijama. Navedeni čin u meni ne samo kao građaninu ove države, već kao i jednom od ponosnih pregovarača Republike Hrvatske sa Europskom unijom, predstavlja sramotan čin pokušaja obmane, ne samo onih koji su u presudnim danima naše povijesti čvrsto stajali uz nas, već i izigravanje preuzetih obveza od buduće zajednice. Napokon, skandalozna izjava predsjednika Vlade kako je crkva ta koja je podržavala zločine i zločince, podsjeća na ne tako davna vremena kada je Crkva u Hrvatskoj (i kler i vjernici) bila proganjana i stigmatizirana kao ustašoidna i zločinačka. Zbog svega toga, svojom bi nazočnošću središnjoj proslavi povijesnog ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, pogazio ne samo svoje dostojanstvo građanina i katolika, već i svoj ponos što sam imao rijetku čast biti članom najužeg pregovaračkog tima Republike Hrvatske. Uz zahvalu, ostajem s poštovanjem Dr. sc. Mate Brstilo' Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.