Hrvatski sabor glasuje o PDV-u na novine: Hoće li uspjeti desant vladajućih na slobodu medija?

14.06.2013. 10:59:13

Nakanu Vlade da se PDV po sniženoj stopi od pet posto naplaćuje samo za dnevne novine koje objavljuju autorske tekstove i po izdanju imaju najmanje 25 tisuća riječi, žestoko je napala saborska je oporba, a Zoran Milanović pozvao je u četvrtak saborske zastupnike da podupru vladin prijedlog o smanjenju PDV-a na dnevne novine na pet posto kazavši kako je taj prijedlog provediv.

Hrvatski sabor sutra će, na kraju radnog tjedna, glasovati o raspravljenim točkama, među ostalim i o prijedlogu zakona o PDV-u, na koji su amandmane najavili oporbeni, ali i dio zastupnika vladajuće koalicije, koji se protive rješenju da se po sniženoj stopi od pet posto oporezuju samo one dnevne novine koje po izdanju imaju autorske tekstove s ukupno najmanje 25 tisuća riječi.

Takvo rješenje smatraju diskriminirajućim i kompliciranim, a SDP-ov zastupnik Josip Kregar amandmanom predlaže da se snižena stopa ne primjenjuje samo na novine koje 'u cijelosti ili dijelom većim od polovice opsega sadrže oglase ili služe oglašavanju'.

Nakanu Vlade da se PDV po sniženoj stopi od pet posto naplaćuje samo za dnevne novine koje objavljuju autorske tekstove i po izdanju imaju najmanje 25 tisuća riječi, žestoko je napala saborska je oporba.

Branko Vukšić (HL) naglasio je kako se ta diskriminirajuća odluka odnosi na jedan list odnosno izbacivanje jedne novine ili jedne izdavačke kuće s tržišta. Istaknuo je kako bi uskoro mogla doći u pitanje radna mjesta u novinama koje će ostati na stopi PDV-a od deset posto.

Martina Dalić naglasila je da bi poruka da je PDV dignut na 25 posto da bi se moglo ići prema pojedinim industrijama i stavljati ih u povoljniji položaj.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović pozvao je u četvrtak saborske zastupnike da podupru vladin prijedlog o smanjenju PDV-a na dnevne novine na pet posto kazavši kako je taj prijedlog provediv te ih pozvao da se odupru raznoraznim lobiranjima najavivši da će Vlada, ako bude izložena pritiscima, od prijedloga odustati.

Sabor bi trebao dobiti i novi poslovnik te zakon o suradnji s Vladom.

U petak  zasjeda i saborski Odbor za pravosuđe, pred kojim će se predstaviti jedini kandidat za predsjednika Vrhovnog suda, aktualni predsjednik Branko Hrvatin, koji od Sabora traži treći mandat.

Oko 14 sati u Hrvatski sabor bi trebali doći i aktivisti građanske inicijative 'U ime obitelji', kako bi predali prikupljene potpise za raspisivanje referenduma s pitanjem: 'Jeste li za to da u Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?'.

Iz građanske inicijative kažu da su prikupili više od 700 tisuća potpisa za referendum, a primit će ih predsjednik Sabora Josip Leko.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.