'HRVATSKI SINOVI': 'Dajemo podršku našim očevima, toliko su nas zadužili...'

31.10.2014. 21:23:43

Upravo zato što u braniteljskoj problematici nismo od jučer, svjesni smo da ovi prosvjedi itekako imaju težinu. Teško nam pada nerazumijevanje velikog dijela građana koje i dalje pita što to branitelji žele – doznajemo od mladog Danijela. Djeca branitelja više ne miruju. Svjesni su onoga što prolaze s njima unutar svojih zidova, svjesni su i onoga što su njihovi očevi prošli u Domovinskom ratu. Inicijativa nazvana "Hrvatski sin" broji sve više članova, njih oko 500, a sada su dostupniji i preko svoje stranice "Hrvatski sinovi za hrvatske ratnike". Razgovarali smo s jednim od inicijatora, Danijelom Pilićem, sinom prekaljenog dragovoljca "Crnih mambi": "I prije smo činili sve kako bi pomogli branitelju, pojedincu u nevolji, a vjerujte ima ih puno. Od neplaćenih računa, isključenja struje pa nadalje. S obzirom na to da malo ljudi zna za nas, u toj pomoći bili smo, nažalost, ograničeni. Upravo zato što u braniteljskoj problematici nismo od jučer, svjesni smo da ovi prosvjedi itekako imaju težinu. Teško nam pada nerazumijevanje velikoga dijela građana koje i dalje pita što to branitelji žele", doznajemo od mladog Danijela. Svrha stranice "Hrvatski sinovi za hrvatske ratnike" upravo je u tom buđenju svijesti o problematici poratnog života branitelja. Stoga ova inicijativa poziva sve građane da im se priključe u subotu, 1. 11. kada će kolona "Hrvatskih sinova" krenuti s Trga Bana Jelačića prema Savskoj 66: "Moj otac je tamo svaki dan, baš kao i ja. Mi s ovom kolonom želimo poručiti da braniteljima dajemo bezrezervnu podršku, a kao njihovi sinovi, za njih smo spremni učiniti baš sve. Želimo im da ustraju, jer mi u njihovo ime hoćemo. Toliko su nas zadužili", kazuje Danijel i žali se kako je o ovoj inicijativi govorio i za neke medije, a čak davao i intervjue: "Ništa nije objavljeno. Ne znam zašto prešućuju "sinove". Koristim priliku da kažem kako članovi inicijative nisu nužno djeca branitelja. Dapače, poželjni su svi oni koji naše veterane razumiju. Također, naglašavam da smo dostojanstveni poput naših očeva, pa jamčimo mir na okupljanju i povorci. Svakoga tko bude želio izazvati bilo kakav incident, smjesta ćemo prijaviti policiji", doznajemo od srčanog Danijela koji je uspio ostvariti neke kontakte i u samom Ministarstvu branitelja. "Da, tamo nailazimo na razumijevanje jedne socijalne radnice koja nam je voljna pomoći kad joj ukažemo na teškoće u životu pojedinih branitelja. Zapravo, činimo koliko možemo i imamo tendenciju širenja. Želim još reći da braniteljima pomažemo isključivo anonimno kako im ne bi povrijedili dostojanstvo", kaže Danijel. "Hrvatski sinovi" prvih su dana predsjedniku ratnih vojnih invalida Đuri Glogoškom predali zahvalnicu, a ovim putem žele pozvati sve građane da im se priključe u subotu u 14 sati na Trgu bana Josipa Jelačića kako bi u zajedničkoj koloni došli do branitelja koji prosvjeduju pred Ministarstvom branitelja u Savskoj 66 te im na taj način dali podršku.  
  • Autor: Snježana Vučković
  • Photo: facebook/Blago Zadro
Izvorni članak možete pogledati OVDJE  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.