Hrvatski umirovljenici zakinuti za ljetovanje!

22.08.2013. 13:55:12

Dok ministre hvata panika zbog sve ozbiljnijih praznina u državnoj blagajni, a hrvatski umirovljenici egzistencijalni očaj blaže skupljanjem plastičnih boca, spas i za jedne i za druge – nećete vjerovati! - na domak je ruke, samo je u čitavoj državnoj upravi, izgleda, u vrele ljetne dane nema tko ispružiti.
Postavši u srpnju i službeno Europljanima, i hrvatski su penzioneri, naime, konačno dobili šansu da im siromašna zadnjica vidi europskoga puta, a hrvatski turistički radnici priliku da srednjoeuropskim umirovljenicima ponude adekvatne posezonske programe.

Nismo pripremljeni

Još u lipnju ove godine Europska komisija donijela je odluku o dodjeli čak jedne milijarde eura za subvencioniranje putovanja europskih umirovljenika u predsezoni i posezoni, od čega bi Republika Hrvatska mogla povući više od 10 milijuna na ime svojih milijun i 300 tisuća umirovljenika. Gubitnička kvaka je, međutim, po dobrom starom hrvatskom običaju u neadekvatnoj pripremi: mimo objave natječaja na web stranici Ministarstva turizma, teškog milijardu eura, do danas gotovo da nije napravljeno ništa drugo da se omogući ležerniji život umirovljeničkoj populaciji i sigurna zarada hrvatskim hotelijerima. A rokovi za prijavu projekata istječu već gotovo za koji dan, 26. rujna. Riječ je, inače, o programu Europske unije koji je svojedobno pokrenuo povjerenik za turizam i industriju Antonio Tajani kako bi se uz pomoć onih koji nisu vezani sezonom godišnjih odmora ili početkom školske godine maksimalno produljila turistička sezona. Subvencionirajući iz europskih fondova putovanja europskih seniora po kontinentu, EU nastoji i ujednačeno puniti europske smještajne kapacitete: ideja predviđa da umirovljenici iz sjeverne Europe na jug kontinenta u većoj mjeri dolaze tijekom jeseni i zime, a da građani Sredozemlja obilaze hladniji sjever tijekom vrućih ljetnih mjeseci. Prije globalne europske implementacije, sličan program subvencioniranja umirovljeničkog turizma godinama je postojao u Španjolskoj te se pokazao jako unosan: u sezoni 2009./2010. svaki euro subvencije vratio se španjolskoj državi kao 1,32 eura kroz prihod od poreza. U hrvatskom slučaju, aktualna europska subvencija iznosila bi čak osam eura po čovjeku, odnosno umirovljeniku. Naši ponuđači nisu limitirani nikakvim granicama – jesmo li Europljani ili nismo? – te na natječaj na teritoriju čitavog EU-a mogu ponuditi projekte pojedinačno teške čak do 340 milijuna eura! Jedina je nevolja što nadležni u državnoj administraciji imaju uobičajene reflekse mrtvog konja i što nikakvi programi još nisu osmišljeni, niti su adekvatno animirani potencijalni ponuđači. Da apsurd bude veći, u sve su se uplele čak i administrativne zavrzlame oko nadležnosti resornih ministarstava, pa tako Ministarstvo turizma nije zaduženo i ne može direktno komunicirati s predstavnicima europskih fondova.

Tražimo odgovore

Udruga umirovljenika HRT-a na čelu s gospođom Brankom Starčević pokušala je u nekoliko navrata organizirati javne tribine na ovu temu, ali su svaki put naišli na misterioznu rezerviranost upućenih koji su donedavno ionako mahom bili na godišnjem odmoru. To što takvim ponašanjem uskraćuju dragocjenu zaradu hrvatskim ugostiteljima manje je važno; državi je, izgleda, puno dragocjenije zatvoriti im lokal zbog stotinjak kuna blagajničkog viška. – Već dva mjeseca tražimo odgovore što će biti s tim novcem, ali nitko od nadležnih ministarstava ne želi i ne zna s nama otvoreno razgovarati. Adekvatnu susretljivost pokazala je jedino pomoćnica ministra Miranda Mrsića za mirovinski sustav. Valja napomenuti da za ovaj program nisu primarno zainteresirani hrvatski umirovljenici, nego prvenstveno naši turistički djelatnici koji već imaju spremne kvalitetne ponude i niske cijene za europske umirovljenike u posezoni, kazuje nam Branka Starčević. Među onima koji žudno iščekuju europske umirovljenike je i Filip Gelo, vodeći čovjek nekoliko hvarskih i viških hotela. Srednjodalmatinski otoci su po mišljenju mnogih idealna destinacija za subvencionirani odmor europskih umirovljenika, jer su puno bliže Njemačkoj i drugim zemljama srednje Europe nego slične lokacije u Grčkoj, Portugalu, Cipru ili Malti. Davor Krile

Davor Stier: Mogli su nam i produljiti sezonu

Umirovljenike je svakako trebalo bolje informirati o ovoj europskoj inicijativi. Ona bi mogla biti posebno važna za produljivanje sezone, što je nužno za razvoj hrvatskog turizma - kazao nam je europarlamentarac Davor Stier. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor: