Hrvatski vojnici i dalje će sudjelovati u mirovnim misijama

17.07.2013. 04:58:48

jxyy
Piše: tli/VLM
Pod predsjedanjem Predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Ive Josipovića, održana je 6. sjednica Vijeća za obranu koja je temeljem zakona o obrani sazvana dogovorom Predsjednika Republike i predsjednika Vlade Zorana Milanovića, priopćeno je iz Ureda predsjednika. Vijeće je potvrdilo kako su u proteklom razdoblju donesene ključne strateške odluke po pitanju modernizacije i uravnotežene izgradnje potrebitih sposobnosti Oružanih snaga: dovođenje u završnu fazu projekta borbenih oklopnih vozila 8x8, produženje borbenih resursa zrakoplova MIG-21 i helikoptera MTV 1, te provedba procesa javne nabave obalnih ophodnih brodova za potrebe Obalne straže. Ministar obrane uvodno je predstavio završni prijedlog Strateškog pregleda obrane koji je prošao potrebito usuglašavanje i pripremljen je za donošenje na jednoj od narednih sjednica Vlade RH. Nadalje, predočio je planove po pitanju izrade temeljnih strateških dokumenata iz područja obrane vezanih uz razvoj sposobnosti Oružanih snaga u predstojećem srednjoročnom razdoblju. Po pitanju strateških temeljnih i planskih dokumenata, naznačeno je kako je izrada prijedloga Dugoročnog plana razvoja OS RH u uznapredovaloj fazi, a jednako tako u narednom vremenu intenzivirat će se dinamika izrade ostalih strateških dokumenata iz područja obrane: Strategije nacionalne sigurnosti i Strategije obrane. Naglašeno je kako temeljni strateški dokumenti trebaju uvažavati ne samo činjenicu da je RH punopravna članica NATO-a i EU, nego da se ujednačeni razvoj sposobnosti sustava obrane treba temeljiti na stvarnim i održivim parametrima koji moraju uvažavati realne gospodarske i materijalno-financijske mogućnosti države. Postignuto je suglasje oko daljnjeg sudjelovanja RH i Oružanih snaga u operacijama potpore miru, težišno u NATO vođenim misijama ISAF i KFOR, a nakon 2014. godine i u operaciji NATO Resolute Support u Afganistanu. Raspravljena je perspektiva angažiranja OS RH u snagama visoke spremnosti NATO saveza i EU. Naglašena je potreba održavanja potrebite razine sposobnosti Oružanih snaga u cilju potpore i pomoći civilnom stanovništvu i društvu u slučajevima kriza, elementarnih, prirodnih nepogoda i mogućih tehničko-tehnoloških akcidenata. Uz Predsjednika Republike i predsjednika Vlade, na sastanku su sudjelovali i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, ministar obrane Ante Kotromanović, ministar financija Slavko Linić, zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general pukovnik Drago Lovrić i savjetnik Predsjednika Republike za obranu Zlatko Gareljić. Izvornu vijest možete pogledati ovdje

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.