Hrvatski vojnici u Pakistanu i Indiji su dobro i nisu na području sukoba!!!

27.02.2019. 20:27:08

    Kako javlja BBC, Pakistan je u srijedu srušio dva vojna  indijska  zrakoplova u zračnom prostoru iznad Kašmira, te su tom prilikom uhitili jednog pilota. Pakistanske vlasti tvrde da su njihovi vojnici otvorili vatru  na indijske avione jer su oni  prešli liniju razgraničenja, dok je  Indija  dan ranije pokrenula zračne napade protiv militanata u Pakistanu i tom prilikom bombardirala pakistanski teritorij u Kašmiru, navodeći da je riječ o "preventivnim napadima". Nastavak je to sukoba i napetosti koji traju  dugi niz godina između ovih dviju nuklearnih sila, a svijet strahuje da bi moglo doći do eskalacije sukoba. U Kašmiru je i devet hrvatskih vojnika
U spornoj pokrajini Kašmir nalazi se i devet pripadnika Hrvatske vojske, koji se tamo nalaze u sklopu međunarodne misije Ujedinjenih naroda UNMOGIP.
"Svih devet pripadnika Oružanih snaga RH koji se nalaze u mirovnoj misiji UN-a u Indiji i Pakistanu (UNMOGIP) su dobro, ne nalaze se u području sukoba, a Ministarstvo obrane RH u stalnom je kontaktu s njima", kazali su nam iz MORH-a. Da podsjetimo, u Pakistanu i Indiji uspostavljena je Mirovna misija UNMOGIP rezolucijama 47 (1948) i 91 (1951) Vijeća sigurnosti UN-a s mandatom osiguranja prekida vatre između indijskih i pakistanskih snaga sigurnosti u Kašmiru,  te povlačenje svih naoružanih snaga na njihovo područje. Republika Hrvatska u Mirovnoj misiji  UNMOGIP sudjeluje od kolovoza 2002. godine, a trenutno se  u misiji  nalazi  9  pripadnika Oružanih snaga RH, sa zadaćama  provođenja  ophodnji, promatranja na promatračkim postajama, obilaskom  pakistanskih vojnih postrojbi i utvrđivanje trenutnog stanja duž linije razgraničenja. Od svibnja 2015. godine Republika Hrvatska u navedenoj Misiji  popunjava i poziciju časnika medicinske struke gdje je raspoređen pripadnik OS RH po zanimanju liječnik. U vezi novo nastale situacije na području Kašmira, danas se oglasilo  Ministarstvo obrane RH-a, koje je tom prilikom priopćilo da  je svih devet pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske koji su u mirovnoj misiji UN-a u Indiji i Pakistanu  (UNMOGIP) dobro i da se ne nalaze se u području sukoba.   U vezi navedenih događaja  u Kašmiru javio mi  se moj osobni prijatelj (osobni podaci poznati uredništvu PDN-a), jedan od članova  hrvatskih snaga u navedenoj Misiji UN-a, te je kratko poručio: "Znam da ste čuli iz tiska da se zagumbalo u ovom mom trenutnom svijetu. Svih 9 pripadnika hrvatskog nacionalnog tima su dobro". Portal dnevnih novosti će i nadalje biti u kontaktu sa pripadnicima Hrvatske vojske koji su u navedenoj Misiji UN-a, te ćemo Vas izvještavati o njihovoj sigurnosti.  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.