Hrvatski zavod za javno zdravstvo: U Hrvatskoj moguć prvi slučaj virusa zapadnog Nila

23.08.2013. 10:48:57

HRVATSKI zavod za javno zdravstvo izvjestio je danas kako se sumnja da je jedan muškarac srednje životne dobi, koji je proteklih dana bio liječen na Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu, inficiran virusom zapadnog Nila. Ukoliko se vijest pokaže točnom to će biti prvi slučaj u Hrvatskoj ove godine, nakon što se virus pojavio u susjednim zemljama. Zavod za javno zdravstvo tvrdi u svom priopćenju da je  muškarac iz Zagrebačke županije otpušten iz Klinike te da je u  dobrom općem stanju.
Da je riječ o virusu zapadnog Nila potvrdit će se  dodatnim testovima u referentnom laboratoriju. Podsjetimo kako smo pisali da je u susjednoj Srbiji  evidentiran 71 oboljeli, a pet ih je umrlo.
Virus se prenosi ubodom zaraženog komarca-vektora koji se hrani krvlju zaražene ptice. Zaraženi komarac može prenijeti virus na ljude, ali virus se ne prenosi s čovjeka na čovjeka. U manje od jedan posto zaraženih razvijaju se neurološki oblici bolesti, a pod povećanim su rizikom osobe starije od 50 godina te kronični bolesnici.
Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.