Hrvatskim srednjoškolcima četiri medalje na kemijskoj olimpijadi

29.07.2018. 11:57:43

Na jubilarnoj, 50. Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi u Bratislavi i Pragu, koja je završila u subotu, hrvatski maturanti osvojili su dvije srebrne i dvije brončane medalje. Sa srebrnim medaljama u nedjelju se u Hrvatsku vraćaju Ilija Srpak iz Prve gimnazije Varaždin i Janko Čivić iz III. gimnazije Osijek, a sa brončanima Matko Petrović iz XV. gimnazije Zagreb i Borna Šimić iz Gimnazije Matija Mesić Slavonski Brod. Ista je četvorka ove godine u travnju predstavljala Hrvatsku na 52. Međunarodnoj Mendeljejevoj kemijskoj olimpijadi u Bjelorusiji. "Borna je sudjelovao i na međunarodnim matematičkim olimpijadama, a Ilija je po broju sudjelovanja na međunarodnim natjecanjima iz kemije, astrofizike i drugih područja pravi rekorder - ovo mu je jedanaesto po redu međunarodno natjecanje", izvijestio je Tomislav Portada, kemičar s Instituta Ruđer Bošković, jedan od mentora koji je pripremao učenike za olimpijadu. Učenike su na putu pratili Branka Zorc, akademik Tomislav Cvitaš i Branimir Bertoša, koji su ujedno i voditelji grupe znanstvenika, nastavnika i studenata koja je natjecatelje pripremala za sudjelovanje na kemijskoj olimpijadi. Međunarodna kemijska olimpijada godišnje je natjecanje za najtalentiranije srednjoškolce iz cijelog svijeta koji se, okupljeni u četveročlane timove, natječu u praksi i teoriji. Cilj olimpijade je potaknuti zanimanje učenika za kemiju, ali i kontakte između učenika i mladih znanstvenika različitih nacionalnosti, a njezino se prvo izdanje održalo u Pragu 1968. godine. HINA / HRT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.