Hrvatsko nacionalno etičko sudište OSUĐUJE Vesnu Teršelič

20.05.2015. 08:43:08

Hrvatsko nacionalno etičko sudište OSUĐUJE Teršelič: ‘Policija je grubo povrijedila nacionalna prava i slobode!’ "Policija time grubo nasrće na slobodu javne riječi, slobodu govora i izražavanja vrijednosnih sudova. Poglavito onih domoljubnih.", izjavili su u HNES-u. Hrvatsko nacionalno etičko sudište (HNES) na konferenciji za medije održanoj u utorak u  Zagrebu najoštrije je osudilo postupanje tijela policije koja su u ponedjeljak naložila prof. dr. Zvonimiru Šeparoviću, predsjedniku HNES-a, dolazak na obavijesni razgovor u policijsku postaju u Nehajskoj ulici. Njihovo priopćenje za javnost prenosimo u cijelosti: “Policija je poziv izdala “u svezi s obavljanjem obavijesnog razgovora u svojstvu svjedoka na okolnost prijave Vesne Teršelič o uznemiravanju”. Prethodno je Sudište uputilo gospođi Teršelič optužnicu za moralnu veleizdaju, stavljajući joj na teret sasvim konkretna postupanja protiv hrvatskih nacionalnih interesa. HNES ocjenjuje da se ovakvim postupkom policije na najvulgarniji način zlorabi tijela državne represije u korist politički podobnih miljenika trenutne vlasti. Radi se o brutalnom nasrtaju na građanska prava i slobode, a bez ikakvih zakonski opravdanih razloga. Neodgovorno postupajući po instrukciji gospođe Teršelič, a bez suvislih operativnih indikacija, policija je grubo povrijedila profesionalne standarde. Nije postojala nikakva kaznena ili prekršajna prijava, a tobožnje “uznemiravanje” je samo subjektivan, proizvoljan i posve promašen opis gospođe Teršelič. Uznemiravanje može biti posljedica njezine nečiste savjesti. Iako je dotična gospođa iskusna javna osoba i na raspolaganju su joj brojni načini pobijanja optužnice, ona nije osporila ni jedan navod Sudišta. Umjesto odgovora na optužbe, ona oprobanom metodom pokušava diskreditirati svoje tužitelje, alarmira brojne društvene institucije i politikantski potiče policijski progon. Rekordno kratak rok u kojem je policija nekritički “privela” prof. Šeparovića govori o političkom diktatu njezinih mentora. Krim-policajka Edita Dubrović, koja je saslušavala prof. Šeparovića, napomenula je da se radi o neformalnom postupku. Međutim, policija ne može i ne smije privoditi građane na neformalna saslušanja. Hrvatska nije policijska država. Hrvatsko nacionalno etičko sudište ocjenjuje da se ovakvim ishitrenim policijskim postupanjem pokušava zastrašiti članstvo HNES-a u propitivanju veleizdajničke rabote jednog dijela hrvatske političke elite. Policija time grubo nasrće na slobodu javne riječi, slobodu govora i izražavanja vrijednosnih sudova. Poglavito onih domoljubnih. Nakon Ustavnog suda, koji je svojom politikantskom odlukom zabranio sudovanje protiv Ive Josipovića zbog bezočnog vrijeđanja članova HNES-a, sada se i policija uključila u provođenje političkog nasilja protiv onih koji se ne mire s nacionalnom izdajom.”

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.