Hrvatskoj prognoze sve crnje, Srbija izašla iz recesije!

16.05.2013. 01:29:02

Srbija je u prvom tromjesečju ostvarila rast BDP-a od 1,9 posto, čime je formalno izašla iz recesije. U ožujku je zabilježila povijesno rekordan izvoz, koji je skočio za čak 22 posto. Dok Hrvatskoj, unatoč respektabilnom rastu industrijske proizvodnje tijekom ožujka od 4,1 posto, iz Europe stižu sve crnje prognoze o ekonomskim kretanjima, iz Srbije danas stiže vijest kako je ta država upravo izašla iz recesije. Kako javlja B92, u prvom tromjesečju ove godine zabilježen je porast industrijske proizvodnje i BDP-a. Industrijska je proizvodnja u spomenutom razdoblju skočila za 5,2 posto, dok je BDP porastao za umjerenih, ali solidnih 1,9 posto. Tijekom svih kvartala prošle godine, Srbija je bilježila ekonomski pad. >> Crne prognoze iz Bruxellesa za Hrvatsku! 'Proizvodnja je u prvom kvartalu skoro utrostručena u automobilskoj industriji, a visok rast ostvaren je i u proizvodnji derivata nafte, kemijskoj industriji, farmaceutskoj industriji, duhanskoj industriji, tekstilnoj industriji i u proizvodnji namještaja', navodi se u današnjem priopćenju srbijanskog ministarstva financija, koje se pohvalilo i 22-postotnim porastom izvoza te stagnacijom uvoza. Izvoz tijekom ožujka dosegnuo je povijesni rekord te je iznosio 857 milijuna eura na mjesečnoj razini. 'Srbija je ove godine konačno počela zasnivati svoj izvoz na finalnim proizvodima visokog stupnja dodane vrijednosti, umjesto na sirovinama i poluproizvodima niskog stupnja profitabilnosti', ističe se u priopćenju. Navodi se da je rastu izvoza najviše doprinio izvoz automobila i autodijelova, električnih strojeva i aparata, tekstilnih proizvoda, obojenih metala i proizvoda od metala. Izvorni članak možete pročitati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.