'Hrvatsku vani vide kao totalno korumpiranu i zatvorenu državu. Naš zadatak je da to promijenimo'

24.05.2013. 13:34:00

Na Dnevnik.hr pratite uživo sjednicu Vlade RH na kojoj će se raspravljati o čak 40-ak točaka dnevnog reda. 'Danas nam je na dnevnom redu mnogo točaka, šuška se čak 40-ak', tako je današnja sjednica Vlade najavljena na Vladinom Twitter profilu. Premijer Milanović 92. sjednicu Vlade otvorio je komentarom na percepciju Hrvatske u svijetu kao 'totalno korumpiranu i zatvorenu državu u kojoj vlada nacionalizam i nesnošljivost'.  'Naš zadatak je da to promjenimo. Na nama je velik posao, da promjenimo dojam o Hrvatskoj i dovedemo neke više zapadne kriterije', rekao je premijer Zoran Milanović. Prvih devet točaka usuglašavalo se hrvatsko zakonodavstvo s europskom regulativom. Zamjenik Ministra zdravlja Marijan Cesarek predstavio je Nacrt prijedloga zakona o lijekovima kojim se propisuju uvjeti za proizvodnju i promet djelatnih tvari za lijekove te za uvoz i posredovanje lijekovima, ali i medicinskim proizvodima. Mijenjat će se i Zakon o javnoj nabavi zbog usklađivanja s novim Kaznenim zakonom, uklanjaju se neke administrativne barijere. Cilj resornog ministarstva je i elektronička javna nabava, ministar Vrdoljak se nada da će se 2016. javna nabava obavljati bez papira. Najzanačajnija novina u izmjenama Zakona o sigurnosti promet na cestama je ukidanje knjižice vozila. 'Koristit će se samo prometna dozvola te će se na taj način će se racionalizirati troškovi za građane i ubrzati postupak registracije vozila', rekao ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Izlglasan je i Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obveznim osiguranjima u prometu kojim se povećavaju osigurane svote koje se građanima isplaćuju, produljuju se rokovi što se tiče zahtjeva stranaka te se pojačava uloga države u nadzoru dijela osiguranja koje inače provodi HANFA. Zakon o radu mijenjat će se u dva koraka, rekao je ministar Mirando Mrsić. Oko promjena su se usuglasili i sindikati i poslodavci, a neka od tih promjena i je i zakonsko ograničavanje broja prekovremenih sati. Rade se i izmjene Zakona o o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju kako bi bili konkurentniji u tom prostoru koji je usmjeren na javno dobro, rekao je ministar Jovanović. Uvodi se novi način financiranja javnih znanstvenih instituta, definiraju se 2 vrste diplomskih i 3 vrste stručnih studija, a jača se i uloga odbora za etiku. Umjesto agencije HIDRA osnovat će se Digitalni informacijski-dokumentacijski ured koji će biti od velike važnosti za projekt državne uprave e-Građanin. Vlada je danas regulirala i visinu naknade predsjednicima, potpredsjednicima i članovima biračkih odbora za provedbu lokalnih izbora. Bit će im plaćeno 300 kuna za prvi i 300 za drugi krug što je 40 kuna manje nago na prošlim lokalnim izborima. Vlada je prihvatila i nova zaduženja lokalne samouprave i to gradu Karlovcu, općini Medulin i općini Kalinovac. Ova zaduženja će se koristiti za projekte odobrene od gradskog i općinskog vijeća. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.