Hrvoje Zekanović tvrdi da Šibenik nema kruzerski turizam

26.04.2017. 16:31:40

Gat Vrulje je milijunska investicija koja se ne koristi, a zbog lošeg menađmenta i Lučke uprave Šibenika i Grada Šibenika uz taj gat kruzeri ne pristaju, ustvrdio je na konferenciji za novinare Hrvoje Zekanović, kandidat Hrast-a pokreta za uspješnu Hrvatsku i Hrvatske konzervativne stranke za šibenskog gradonačelnika. – Uređenje ovoga pristaništa koštalo je Hrvatsku deset milijuna eura, ali nažalost, moram reći ovo je infrastruktura koja se ne koristi. Ako je Hrvatska uložila 75 milijuna kuna za parking onda je ovo najskuplji parking u državi. U Dubrovnik dolazi preko 800 tisuća kruzerskih gostiju, u Split oko 300 tisuća, u Zadar između 100 i 150 tisuća, a u Šibenik dolazi manje od 15 tisuća kruzerskih gostiju, rekao je Zekanović. Napomenuo je, ako se prati broj uplovljavanja kruzera u Šibenik kako je to naizgled porast u toj grani turizma, ali kako je riječ o kruzerima sa nekoliko desetaka ili nekoliko stotina putnika za razliku od onih koji uplovljavaju u susjedne gradove. hrast25042017 (14) – Kruzerski gosti jako su dobri potrošači koji u prosjeku troše, po splićanima 70, po dubrovčanima 50 eura dnevno. To je novac koji Šibenik bespovratno gubi. Neki će reći da je razlog nedolasku kruzera u Šibenik kanal sv. Ante. On je privlačni faktor, a ne otegotna okolnost. To i je razlog zašto nautički turizam uopće postoji na ovom prostoru. Prolazak kroz kanal za goste s kruzera koji mogu proći je nešto nezaboravno, rekao je Zekanović. Za velike kruzere Zekanović tvrdi da mogu ticati Šibenik na način da se usidre pred Zablaćem i ‘šatlovima’ prevoze goste kroz kanal u grad. hrast25042017 (18) Na novinarsko pitanje koji je razlog, po njemu, premalog broja kruzera i gostiju s njih u Šibeniku, Zekanović je pokušao odgovoriti protupitanjem – Zašto dolaze u Split? Na kraju je ipak dao odgovor. – Nešto ne funkcionira. Ja smatram da ovo mora biti jedan od prioriteta buduće gradske vlasti, a očito zadnjih 25 godina nitko nije prstom mrdnuo da pokrene stvar. Znači kriv je menađment, a radi se o menađmentu lokalne samouprave. Sinergija je to i Lučke uprave i Grada. Ne može se Grad praviti da nešto nije pod njegovom ingerencijom, ako on ima najveći interes od toga. U Dubrovniku svi gosti s kruzera posjete zidine i samo tu ostave stotinu milijuna kuna Gradu dubrovniku. Zamislite da šibenske tvrđave imaju toliki prihod, rekao je Zekanović i na primjedbu kako Dubrovnik ljeti kolabira od tolikog broja gostiju dodao samo kako se nitko ne žali kad ima posla i kada zarađuje. – Mi imamo manje od 15 tisuća gostiju. Ajmo mi prvo doći do 200 tisuća pa vidjeti je li nam problem i oda tu zaustaviti dalnji rast. Mi kruzerski turizam u Šibeniku, odgovorno tvrdim, nemamo uopće, zaključio je Zekanović.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.