HSP AS: U Hrvatskoj se pokušava suspendirati demokracija, postajemo 'banana država'

28.05.2013. 10:55:39

'Smatramo kako je naša dužnost reagirati na pokušaje suspendiranja demokracije koji Hrvatsku svrstavaju u red „banana država“ i negativno utječu na imidž naše države, za kojeg je predsjednik Vlade Zoran Milanović navodno jako zabrinut iako i sam sa svojim ministrima i suradnicima gradi tu lošu sliku o Republici Hrvatskoj.', poručuju iz HSP AS-a.

Nakon najava da Vlada neće promijeniti Ustav, ukoliko referendum o ustavnoj definiciji braka bude raspisan i prolazan, oglasio se HSP dr. Ante Starčević. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

'Recentna medijska nagađanja o promjeni Ustava Republike Hrvatske, ukoliko referendum o ustavnoj definiciji bračne zajednice bude raspisan i prolazan, jezičac su na vagi u korist političke manipulacije pravima građana nauštrb direktne demokracije na koju građani RH imaju pravo po članku 1 Ustava. Smatramo kako je naša dužnost reagirati na pokušaje suspendiranja demokracije koji Hrvatsku svrstavaju u red „banana država“ i negativno utječu na imidž naše države, za kojeg je predsjednik Vlade Zoran Milanović navodno jako zabrinut iako i sam sa svojim ministrima i suradnicima gradi tu lošu sliku o Republici Hrvatskoj.

I ova Vlada, kao i one prethodne, svjesno i namjerno odbija detaljno definirati procedure izmjene Ustava RH i održavanja referenduma. Političkim manipulacijama Ustav Republike Hrvatske kao temeljni državni akt doveden je do apsurda jer u njemu nije precizno definirano na koje ga se sve načine može mijenjati. Članak 1 Ustava RH garantira građanima RH puno pravo ostvarivanja vlasti neposrednim odlučivanjem, dok članak 144 izričito navodi kako se promjena Ustava donosi odlukom u Saboru 2/3 većinom ukupnog broja zastupnika.

Temeljne odredbe Ustava RH daju građanima RH pravo na neposredno odlučivanje i sukladno tome od Vlade Republike Hrvatske tražimo da poštuje odluku hrvatskih građana donesenu na referendumu ukoliko isti bude raspisan. Svako daljnje glasovanje u Hrvatskom saboru o pitanju o kojem su se građani RH izjasnili na referendumu značit će suspenziju demokracije od strane onih koje su ti isti građani izabrali u najviše predstavničko tijelo ove države.

Pozivajući se na presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu iz lipnja 2010. i ožujka 2013. godine, tvrdimo kako istospolni brakovi nisu temeljno ljudsko pravo pa ni predloženo referendumsko pitanje ne može predstavljati kršenje tog prava te je time još jedna potencijalna prepreka uklonjena. Predsjednica HSP dr. Ante Starčević, Ruža Tomašić, početkom ovog tjedna boravi u Bruxellesu s međunarodnim partnerima naše stranke i iskoristit će prigodu kako bi internacionalizirala pitanje suspenzije demokracije u Republici Hrvatskoj i predstavila problem totalitarnog ponašanja aktualne vlade našim europskim partnerima.

Predsjednik Glavnog stana HSP dr. Ante Starčević

Denis Bevanda'

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.