HSP u Srbu odao počast žrtvama četničkog pokolja nakon 27. srpnja 1941.

26.07.2013. 16:49:41

Predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) Daniel Srb i 20 čelnika stranke položili su danas vijence i zapalili svijeće podno spomenika u Srbu, istaknuvši kako time odaju počast nevinim hrvatskim žrtvama koje su ubijene nakon 27. srpnja 1941., dana koji se do 1991. obilježavao kao Dan ustanka naroda i narodnosti Socijalističke Republike Hrvatske.Odajući počast "za više od 2000 ubijenih Hrvata u Srbu i okolnim mjestima gdje je živjelo hrvatsko stanovništvo, želimo još jednom upozoriti hrvatsku javnost na teške manipulacije i zanemarivanje činjenice da je na tom prostoru mučki ubijan hrvatski narod, te da je nekoliko sela s hrvatskim stanovništvom potpuno nestalo", rekao je Srb. Dodao je kako je "među 2000 ubijenih Hrvata nakon 27. srpnja od strane četnika bilo i katoličkih svećenika i djece, a najmlađe petomjesečno dijete načelnika općine Krnjeuša". HSP smatra da 27. srpanj 1941. nije bio antifašistički ustanak, nego ustanak četnika uz pomoć talijanske okupacijske vojske, Musolinijevih fašista. Već nekoliko godina dolazimo "na ovo mjesto u Srbu i odajemo počast ubijenih Hrvatima koji su stradali u četničkom etničkom čišćenju, i to dan uoči 27. srpnja, kada dolazi Milorad Pupovac (predsjednik Srpskoga narodnog vijeća -SNV) i ostalo društvo koje na taj način uporno ne želi dopustiti da se zaboravi tzv. Dan ustanka, premda je svima jasno da je riječ o četničkom pokolju hrvatskog naroda", rekao je Srb. "Drago mi je što je porukama HSP-a da se radi o pokolju nevinih hrvatskih žrtava, a ne Danu antifaštističkog ustanka ipak gotovo sasvim izostao dolazak hrvatskih čelnika 27. srpnja u Srb, izuzev naravno Stjepana Mesića", rekao je Srb. Iz povijesti je poznato da su talijanski fašisti i četnici bili u "istom kolu vezano za 27. srpnja i tzv. Dan ustanka", pa je "zaista upitno kako to da Milorad Pupovac svojim odlaskom u Srb 27. srpnja to 'zaboravlja', te javno odašilje poruku koja nije ni malo beznačajna", rekao je Srb. Predsjednik HSP-a izjavio je kako je "Pupovcu i njegovim istomišljenicima možda obilježavanje toga datuma supstitucija za balvan revoluciju iz 1990. godine". U samostalnoj Republici Hrvatskoj kao Dan antifašističke borbe obilježava se 22. lipnja, jer je na taj dan 1941. godine osnovan Prvi sisački partizanski odred.
(Hina)
Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.