HVIDRA RH: Priopćenje za medije

02.04.2015. 14:19:12

Zajednica županijskih zajednica udruga HVIDR-a RH najoštrije osuđuje jučerašnje događaje u Srbiji u režiji srpskog ratnog zločinca i vođe srpskih radikala Vojislava Šešelja i njegovih pristaša koji su kulminirali paljenjem hrvatske državne zastave i vrijeđanjem hrvatske države ispred Palače pravde u središtu Beograda. Njegovo barbarsko ponašanje koja je nastalo kao ekstremna reakcija na Odluku žalbenog vijeća Haaškog suda o vraćanju u pritvor i vrijeđanje suverene hrvatske države, članice Europske unije, pokazalo je da su bile pogrešne dosadašnje mlake reakcije vlasti u našoj zemlji da se radi o unutarnjim problemima Srbije u slučaju svih dosadašnjih Šešeljevih neciviliziranih i ekstremističkih postupaka, koji su se pojavljivali od njegovog puštanja na slobodu iz haaškog pritvora, a što je osuđeno i Rezolucijom EU parlamenta. Ovi zadnji teroristički postupci pokazali su da velikosrpska ideja i prijetnja od ponovnog pokušaja stvaranja velike Srbije još uvijek živi u toj zemlji, a posebice je opasno ponašanje srpskog ministra rada Aleksandra Vulina, koji je aktivno sudjelovao u tim događajima, te koji je hrvatskog heroja Domovinskog rata generala Antu Gotovinu nazvao „ustaškim generalom“, optužujuću našu zemlju za navodno protjerivanje 250000 Srba, što predstavlja ne samo blaćenje oslobodilačkog i pravednogDomovinskog rata i vrijeđanje temelja naše državnosti, već i nepoštivanje odluka Haaškog suda i drugih međunarodnih institucija. Također zabrinjavaju izjave srbijanskog šefa diplomacije Ivice Dačića u povodu reakcija na Odluku Haaškog suda o vraćanju Šešelja u pritvor, kojima je pokazao nepoštivanje međunarodnog prava, nazvavši istu odluku „perfidnom i „skandaloznom“, te ocjenivši da ista, po njegovom mišljenju „ugrožava stabilnost Srbije i cijele regije“. Radi zaštite suverenosti hrvatske države, europskih vrijednosti i pravnih stečevina, ovim putem tražimo od predsjednice RH i Vlade RH žurno poduzimanje najoštrijih diplomatskih i pravnih mjera prema Srbiji u cilju osude ovog sramotnog čina ratnog zločinca Šešelja, kao i traženja jasnog očitovanja od srpske Vlade o daljnjim postupcima koje će poduzeti protiv imenovanog i njegovom vraćanju u haaški pritvor, te ograđivanja od izjava šefa diplomacije Dačića, a posebice ministra rada Vulina radi njegovog sudjelovanja u činu spaljivanja hrvatske zastave i vrijeđanju hrvatskog generala Ante Gotovine i temelja suverenosti hrvatske države.     Predsjednik HVIDR-a RH Josip Đakić   Predsjednik Glavnog odbora Josip Periša

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.