HZMO objavio nova pravila za JNA mirovine: Nekima će malo narasti

15.01.2020. 10:15:00

U mnoštvu stvari koje se mijenjaju u mirovinskom sustavu početkom 2020., ispod radara prošla je vijest o određivanju mirovina bivših pripadnika JNA. Njih zapravo nema mnogo, nešto manje od šest tisuća, ali su im prosječne mirovine za oko 800 kuna veće nego prosječne mirovine radnika u Hrvatskoj.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje objavio je novi način određivanja mirovina pripadnika bivše JNA – za one koji su se u Republici Hrvatskoj zaposlili i stekli svojstvo osiguranika te na osnovi toga ostvarili svoja mirovinska prava.

Za određivanje visine mirovine, odnosno utvrđivanje mirovinske osnovice tim osigranicima uračunat je mirovinski staž, ali nisu se uzimale plaće ostvarene u bivšoj JNA. Zbog toga, kao i načina određivanja mirovina na temelju plaća ostvarenih od 1970. do godine koja prethodi godini stjecanja prava na mirovinu, mirovine tih osiguranika su manje u odnosu na mirovine pripadnike bivše JNA ostvarene u vojnoj zajednici, a koje je RH preuzela i redovito ih isplaćuje.

Stoga je po novom Zakonu o mirovinskom osiguranju propisano da se pripadnicima bivše JNA kojima je priznato pravo na mirovinu od 1. siječnja 1992. do dana stupanja na snagu Zakona o mirovinskom osiguranju, prema općim pripisima iz mirovinskog osiguranja RH i kojima je ukupan mirovinski staž uračunat i staž osiguranja navršen do 8. listopada 1991. prema Zakonu o mirovinskom i invalidskom osiguranju vojnih osiguranika – PONOVNO odredi mirovina na način da se za razdoblja tog staža osiguranja uračuna plaća u bivšoj JNA u iznosu od 63,22%.

Za to će pak morati podnijeti zahtjev, a novu mirovinu trebali bi dobiti prvog dana idućeg mjeseca nakon podnošenja zahtjeva. Međutim, ovo pravilo se neće primijenjivati ako je osoba na temelju staža osiguranja u JNA ostvarila pravo na mirovinu izvan hrvatskog mirovinskog osiguranja.

Prema posljednjim informacijama HZMO-a, u Hrvatskoj je 5.646 umirovljenih bivših pripadnika JNA, s prosječnim mirovinama od 3.245 kuna.

Izvor: Mirovina.hr

Izvorni autor: Josip MIhaljević/Fotot:Pexels

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.