Ide do kraja: ‘Očekujem micanje svih simbola Pavelićeve države, bez izuzetka HOS-a!’

21.03.2018. 10:54:46

Milorad Pupovac nije posve zadovoljan zaključkom Komisije za suočavanje s prošlošću, a posebno s onim dijelom u kojem se bivšim pripadnicima HOS postrojbe dopušta upotreba simbola (Za dom spremni) koje su u svim drugim prilikama zabranjene.

Sada, nakon donošenja odluke Komisije, Pupovac od premijera Andreja Plenkovića očekuje što brže provođenje ovog zaključka, ali u skladu s odlukom Ustavnog suda:

“Očekujemo da vlada ukloni one simbole koji bilo gdje u Hrvatskoj vrijeđaju spomen na žrtve i veličaju poraženu zločinačku ideologiju, da škole razviju adekvatne programe kojima će se distancirati od takvih politika, a istovremeno da djeca znaju što je bilo u nizu logora ove države”, rekao je Pupovac i naveo da je prije svega riječ o “poštovanju žrtava genocida, Holokausta počinjenog prema Židovima, Srbima, Romima, prema slobodnim ljudima koji su se protivili metodama i politici ustaške države Ante Pavelića”.

Osim toga, Milorad Pupovac zahtijeva da se izuzeće HOS-a iz ove odluke – ukine:

“Mišljenje Komisije ide protiv Ustavnog suda. Očekujemo da se ne vrijeđa sjećanje na te žrtve, a najmanje obnavljanjem simbola te države i pravljenjem izuzetaka i pokrivanja činjenice da su neki koji su se borili u ratu devedesetih nosili obilježja ustaške Pavelićeve države, da se sada za njih stvara ustavno izuzeće. To ne ide s poštivanjem žrtava i osudom tog režima. Oni imaju pravo na potpuni pijetet i to tako treba biti. To je zakonom riješeno, kao i druga prava koja proizlaze na osnovu statusa branitelja. Treba od toga odvojiti znamenja ustaškog pokreta. To je nešto što ova država i vlada trebaju učiniti, kada to već nisu učinile ranije vlade”.

Autor: